Pages

Monday, 6 June 2011

Siakap sweet & sour

siakap masam manis ( kurang pedas ni )

BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan siakap - dibersihkan dan di kelar-kelar .
1 biji bawang besar - di mayang nipis-nipis
2 biji bawang putih - dititik
1 cm halia - mayang halus
sedikit daun sup dan daun bawang

BAHAN SOS :

2 biji cili api - boleh ditambah
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar nampla - sos ikan Thai
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar jus lemon atau jus limau nipis
Sedikit air - jika perlu

CARA-CARA MEMASAK ;

- Ikan yang sudah dibersihkan dan tos sekejap , kemudian lumur ikan dengan sekit garam dan lada hitam , gaul rata seluruh ikan dengan tepung jagung atau tepung gandum , sikit saja tepung macam bagi ikan ni pakai bedak . Goreng terendam ikan ( deep fried ) api sederhana besar sampai ikan garing , Angkat ikan dan letak dalam pinggan yang sesuai.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang sampai layu kemudian terus masukkan sos tiram , sos nampla , kicap , cili sos dan jus lemon . Kacau dah rasa sos kalau ada rasa yang terkurang tambah la bahan tersebut lagi . Kalau nak lebih kuah masuk la sedikit air dan terus kacau akhir sekali masuk daun sup+ daun bawang yang di potong nipis-nipis , kacau sos ini dan tutup api dapur . Tuang sos ke atas ikan.

berhati-hati dengan jus lemon atau jus limau nipis jangan terlebih nanti sos jadi masam ..

                                                              Ogos 25.08.09

No comments:

Post a Comment