Alhamdulillah..
Saya guna anggaran dalam 5 sudu besar minyak masak masa nak menumis , kenapa saya guna minyak banyak sebabnya saya tak mau sambal ni jadi terlalu kering dan tak cukup masak . Rahsia nak masak sambal yang sedap ialah cili kisar perlu ditumis sehingga pecah minyak dan cukup masak . Selain tu belacan yang nak diguna mesti lah di salai atau bakar dulu . Saya guna gula yang agak banyak dalam anggaran 2-3 sudu besar supaya rasa pedas seimbang dengan rasa manis . Selain tu saya lebih suka guna asam keping dari asam jawa supaya kuah sambal tak terlalu berair .
Jika anda baru cuba nak masak sambal tumis dan hasil sambal anda kurang sedap jangan kecewa terus cuba masak lagi . Selalunya semakin kerap anda cuba masak semakin anda mempelajari teknik dan cara yang terbaik untuk masak sambal tumis . Saya sendiri belajar dari try n error dan makin lama makin sodap la sambal yang dimasak . Resepi hanya la panduan tapi kekerapan anda masak yang akan jadikan anda mahir memilih bahan yang sesuai untuk masakkan anda masak itu...
BAHAN-BAHAN:
1 kilo udang sederhana besar
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
2 sudu besar gula - boleh ditambah atau kurang
Garam dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
BAHAN DIKISAR HALUS:
10biji cili kering - boleh ditambah
5 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan - dibakar/grill
CARA MEMASAK :
1) Udang di bersihkan kemudian ditos dan ketepikan dulu.
2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak .
3) Masukkan udang , bawang besar dan terus kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api . Udang ni akan keluarkan sedikit air so tak perlu tambah air untuk kuah xtra.
Jumaat 22.04.11
betul jugak cakap akak ye... resepi cuma panduan je, yg nak jadikan kita pandai masak ialah kekerapan. betul. setuju sangat..
ReplyDeletesebab ika sendiri 10 sekali sekejap dok tegk resepi je...
*pinjam gambar ye.