BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam yang dipotong 8
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 sudu kecil black pepper
3 sudu besar cili sos
4 sudu besar tiram - kalau nak lebih pun boleh
6 sudu besar kicap manis
3 sudu minyak zaitun atau minyak sayuran lain
CARA MEMASAK :
- Kisar bawang merah dan bawang putih .
- Bersihkan ayam dan tos sekejap , masukkan semua ayam ke dalam bekas yang sesuai kemudian masukkan bahan kisar , semua bahan lain dan gaul rata dan peram selama 4 jam . Simpan ayam dalam fridge.
- Pre-heat oven selama 10 minit , susun ayam dalam tray pembakar dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit atau sampai ayam masak ..
- 10 minit sebelum ayam dibawa keluar dari ketuhar masukkan semua sayur untuk di bakar sekejap atau sampai sayur-sayuran menjadi layu..
Ogos 24.08.09
No comments:
Post a Comment