Selamat pagi Khamis...
1 kilo sotong segar
2 cawan santan pekat - boleh tambah
2 cawan santan pekat - boleh tambah
1 keping asam keping
2 batang serai di titik
garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
3 biji cili merah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 batang serai di titik
garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
3 biji cili merah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
* Kalau kuah kurang tambah santan dan jika suka pedas tambah lagi cili . Tambah atau kurang bahan-bahan ikut selera sendiri ya ^_^
CARA MEMASAK :
Bersihkan sotong dan di potong kecil serta ketepikan semua dulu . Tumbuk semua bahan sampai lumat . Panaskan minyak secukupnya dalam periuk kemudian tumis semua bahan tumbuk sampai wangi . Masukkan santan , serai dan asam keping . Biarkan kuah mendidih dan masukkan semua sotong , sekali-sekala kacau supaya kuah santan tak pecah minyak . Masukkan garam secukup rasa dan biarkan sampai sotong masak dan boleh la ditutup api dapur .
Sedap sotong masak lemak ni , alhamdulillah...
tak sabar nak try resepi ni..thanks kak nannie
ReplyDeletesedapnya...QH mmg pminat sutun...nk try jugak la...amik resepi yer...tq
ReplyDeletekita copy resepi ye.. nak try..
ReplyDeleteKalau tk gina serai boleh ke.eh
ReplyDelete