Pages

Monday 13 June 2011

Asam pedas ikan parang

Saya masak asam pedas ikan parang yang suami beli di Kuala Selangor , ikannya fresh dan isi ikan parang ni lembut dan manis memang sedap sangat . hari ni anak-anak saya dah mula sekolah so jadual harian saya pun ikut macam jadual sekolah anak-anak hihi alhamdulillah syukur anak-anak membesar di depan mata saya kecuali bila mereka di sekolah . Alhamdulilah syukur saya dapat uruskan anak-anak sendiri dan dapat sempurna keperluan mereka sebaik mungkin.


BAHAN-BAHAN:

1 ekor ikan parang segar ( 1 kg )
2-3 cawan air
2 batang serai
2 bunga kantan- dibelah dua
Asam jawa secukup rasa atau asam keping
Segenggam daun kesum/ 1 ikat
2-3 helai daun limau purut dicarik-carik
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DI BLEND:

10 biji cili kering - direbus supaya menjadi lembut
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
3 cm belacan

*Jika suka lebih kuah masukkan lebih air dan kalau nak lagi pedas tambah la cili lagi .
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan diblend sehingga naik bau.Kacau sehingga sambal menjadi masak dan pecah minyak.Kemudian masukkan serai dan kacau lagi.
Seterusnya masukkan air , daun kesum, asam keping dan bunga kantan. Kacau semua bahan dan biarkan kuah hampir mendidih.
Masukkan ikan parang , asam keping , garam dan gula . Kemudian kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Jangan kacau terlalu laju dan kuat nanti isi ikan parang boleh pecah.

Biar kuah mendidih untuk 3-5 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur .Tutup periuk dengan penutup, ini adalah untuk membiarkan ikan parang terus masak di dalam wap panas kuah.

No comments:

Post a Comment