Pages

Monday, 6 June 2011

Gulai tempoyak ikan kembung

Semalam untuk berbuka saya masak resepi mudah dan ringkas saja , kawan suami ada bagi tempoyak home made . So , semalam saya masak la gulai tempoyak ikan kembong ni . Tempoyak ni masih fresh sebab baru buat jadi rasanya masih manis manis masam , memang sedap..yum yum..
Gulai tempoyak ikan kembong

Cara saya masak ialah dicampur semua bahan sekali dalam periuk
BAHAN-BAHAN :

4 ekor ikan kembong yang besar
2 batang serai - dititik
3 sudu besar tempoyak
1 keping asam keping- kalau tempoyak dah masam tak perlu la ditambah asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

5 biji cili api -cili merah dah habis, selalu saya guna cili merah
2 cm kunyit hidup
4 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masukkan semua ikan kembong dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

* Jika tempoyak dah mula masam boleh la dicampur sedikit gula .

                                                                 Ogos 26.08.09

No comments:

Post a Comment