Pagi tadi saya goreng kueh teow untuk sarapan , nak mengorengnya senang dan kena cepat kalau tak hancur habis kueh teow ni .
BAHAN-BAHAN :
1 peket kuey teow
30 ekor udang , dibersihkan
4 ekor sotong-dibersihkan
150 g taugeh
1 cawan isi ayam
1 cekak kucai - cuci bersih
3 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 peket fish ball
2 biji telur
2 camca makan cili kisar
3 camca besar sos tiram
2 camca besar sos cili
3 camca besar kicap manis
2 camca besar kicap cair
Boleh ditambah kicap - ikut pada citarasa masing-masing.
Cara memasaknya:-
Kupas semua bawang dan tumbuk lumat . Bersihkan sotong dan dipotong kecil-kecil . Bersih kan sayur kucai dan potong ikut pada citarasa.
Dalam kuali panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dengan cili kisar dan biar sampai cili cukup masak .Masukkan daging ayam, udang, fish ball dan sotong sampai masak , kemudian masukkan semua telur dan kacau semua bahan bagi sekata .
Masukkan sos tiram , sos cili , kicap cair dan kicap manis dan gaul . Masukkan kucai dan taugeh dan kacau lagi .
Bila taugeh agak layu terus masukkan semua kueh teow , garam/serbuk lada sulah dan kacau hingga rata dan mesra semua bahan. Boleh la ditutup api dapur bila kueh teow dah masak
Oktober 01.10.09
No comments:
Post a Comment