Pages

Monday, 6 June 2011

Spaghetti bolognese

Ini hidangan untuk suami tanpa parmesan cheese.

Ini cara saya dan anak-anak makan , parmesan cheese mesti banyak hehhee baru la sedap....hmmm yummy...

BAHAN-BAHAN :

1 peket spaghetti
1 peket daging ayam cincang
1 labu bawang besar Holland atau bawang besar biasa – dicincang halus
2 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin sedang tomato soup
1 tin kecil tomato puree
4-5 tomato segar - didadu
1 tin cendawan butang – dihiris kecil-kecil
1 kiub stok ayam
4 helai daun bay1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
Garam secukup rasa
1 sudu gulaKeju parmesan

Cara Memasak :



1. masak air di dalam air untuk merebus spaghetti . Bila air mendidih baru masukkan spaghetti dan sedikit minyak , tujuan dimasukkan minyak supaya spaghetti tidak melekat bila dah masak nanti. Kacau sekali-sekala. Bila spaghetti sudah lembut angkat dan toskan.Letakkan satu sudu margerin atau butter pada spaghetti yang baru direbus ini dan kacau supaya pasta tak melekat .

Cara masak sos :


1.Panaskan sedikit minyak zaitun atau minyak biasa saja.Bila minyak dah panas masukkan bawang besar dan bawang putih cincang tadi . Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.


2. Masukkan ayam cincang . Kacau dan pisah-pisahkan daging ayam ni biar semua hancur dan goreng hingga daging ayam masak dan keperangan.Kemudian masukkan cendawan butang yang dipotong kecil-kecil dan terus kacau sebentar.


3.Masukkan tomato sup , tomato puree dan tomato segar . terus kacau kuah sos ini supaya semua bahan mesra.

5.Masukkan bay leafs dan italian herbs /oregano, kiub ayam, garam.

6.Biar kan sos mendidih lebih kurang 10-15 minit , kacau sekali - sekala , bila kuah dah mesra dan pekat boleh la ditutup api dapur.

7. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan .Saya goreng juga sausages untuk dimakan bersama spaghetti 

Oktober 01.10.09

No comments:

Post a Comment