Pages

Monday 6 June 2011

Ikan masak lemak cili api

Kalau di rumah mertua, ikan tengiri memang pilihan bila nak masak lemak cili api ikan campur dengan buah tomato , bapa mertua dan suami saya suka sangat menu ni. Kalau ada kenduri , menu ni kira special la sebab ikan tengiri kan mahal dan isi ikan ni memang pun sedap , selalunya kalau nak ada majlis kenduri kesyukuran pada waktu awal pagi bapa mertua dan suami akan ke pasar Seremban untuk beli ikan tenggiri ni sebab di pekan Kuala Klawang ikan tengirinya mahal sikit dan tak fresh..


Bahan-bahan :

4 keping ikan tenggiri - sederhana besar
5-10 biji cili api
3 cm kunyit hidup
1 keping asam keping (gelugur)
1 batang serai - dititik
4 biji tomato - belah 2 atau 4 ikut suka
Santan kelapa pekat secukupnya - pastikan santan dapat menutupi ikan dalam periuk.
Garam secukup rasa



Cara memasak :


1. cili api + kunyit serta garam ditumbuk lumat , serai dititik kemudian masukkan semua bahan dalam periuk kecuali tomato dan garam . Masak kuah santan ini sampai mendidih .

4. Biarkan hingga ia mengelegak dan masukkan kepinggan ikan tengiri . Biarkan sampai ikan hampir masak dan baru lah dimasukkan buah tomato yang dipotong 2 dan garam secukup rasa.

5. Pastikan ikan masak sebelum api ditutup dan tomato nampak lembut..



September 30.09.09

No comments:

Post a Comment