Saya masak lemak cili api ni guna daging hasil korban yang lepas , suami saya memang suka makan daging tapi hanya la daging yang segar sebab rasa daging ini lebih manis . Daging yang saya dapat ni dari lembu yang muda so sekejap je masak dagingnya dan empuk .
1 kilo daging lembu
4 cawan santan pekat
6 biji ubi kentang-dikupas kulit dan dibelah 4
6 batang serai- dititik
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa
* kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi
CARA MEMASAK :
Potong daging pada saiz yang sesuai dan bersihkan serta terus dimasukkan ke dalam periuk yang sesuai . Masukkan semua bahan tumbuk dan serai yang dititik . Masukkan juga semua santan , sekeping asam keping . Letak di atas api dapur dan masak sehingga daging empuk dan boleh la dirasa garam jika kurang tambah lagi mengikut cita rasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment