Hari ni saya baked lagi sebiji carrot cake , minggu lepas saya dah baked sebiji untuk kakak saya . Kek ni baru je siap pukul 1 tengahari tadi dan saya simpan dulu dalam fridge sebelum boleh dimakan .Hmm pagi tadi rumah saya harum semerbak bau wangi kek yang tengah masak dalam oven . Kat rumah saya ni carrot cake memang favourite saya dan anak-anak .
BAHAN-BAHAN :
260 gm tepung
270 gm gula castor - boleh tambah jadi 300gm kalau suka manis
4 biji telur size A
240ml minyak zaitun atau minyak jagung
1 1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking soda
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil sebuk kayu manis
2 1/2 cawan carrot - disagat halus
1 cawan kacang badam atau walnut dicincang kecil
1/2 cawan kismis- dicincang
TOPPING CREAM CHEESE:
250gm cream cheese*
Gula icing secukupnya*
jus dari buah lemon secukupnya*
*Pukul cream cheese , jus lemon bersama gula secukup rasa sehingga kembang dan menjadi fluffy
CARA MEBANCUH ADUNAN DAN MASAK :
-Panaskan oven pada suhu 180'C . Sagat carrot dan ketepi kan dulu . Bakar kacang walnut selama 5-8 minit dalam oven kemudian dicincang menjadi ketulan kecil . Ayak tepung bersama baking powder , soda bikarbonat serta serbuk kayu manis .
-Pukul semua telur sehingga menjadi sedikit kembang anggaran selama 1 minit kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit . Terus pukul adunan telur dan gula ni sehingga bertukar menjadi warna pucat kemudian masukkan semua minyak zaitun serta esen vanilla dan terus pukul sehingga bahan menjadi sekata dan mesra.
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul semua bahan kemudian masukkan carrot yang disagat tadi , kacang walnut serta kismis . Kaup balikkan semua bahan-bahan sehingga menjadi mesra serta sebati . Masukkan adunan kek ni dalam loyang pembakar .
- Bakar adunan kek ni selama 40-30 minit atau sehingga kek masak . Guna kan lidi untuk cucuk tengah kek jika lidi tu keluar bersih bermakna kek sudah masak . Sejukkan kek atas relai besi dan kemudian boleh la disapu cream cheese dan hiasa mengikut kreativiti sendiri .
Rupa kek sebelum disapu cream cheese..
Selamat bercuti hujung minggu ya..
salam kak nannie..carrot tu nak kena perah tak air dia dulu?..
ReplyDelete