Pages

Tuesday 7 June 2011

CARROT CAKE LAGI LA...

Hari ni saya baked lagi sebiji carrot cake , minggu lepas saya dah baked sebiji untuk kakak saya . Kek ni baru je siap pukul 1 tengahari tadi dan saya simpan dulu dalam fridge sebelum boleh dimakan .Hmm pagi tadi rumah saya harum semerbak bau wangi kek yang tengah masak dalam oven . Kat rumah saya ni carrot cake memang favourite saya dan anak-anak .


BAHAN-BAHAN :

260 gm tepung
270 gm gula castor - boleh tambah jadi 300gm kalau suka manis
4 biji telur size A
240ml minyak zaitun atau minyak jagung
1 1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking soda
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil sebuk kayu manis
2 1/2 cawan carrot - disagat halus
1 cawan kacang badam atau walnut dicincang kecil
1/2 cawan kismis- dicincang

TOPPING CREAM CHEESE:

250gm cream cheese*
Gula icing secukupnya*
jus dari buah lemon secukupnya*

*Pukul cream cheese , jus lemon bersama gula secukup rasa sehingga kembang dan menjadi fluffy

CARA MEBANCUH ADUNAN DAN MASAK :

-Panaskan oven pada suhu 180'C . Sagat carrot dan ketepi kan dulu . Bakar kacang walnut selama 5-8 minit dalam oven kemudian dicincang menjadi ketulan kecil . Ayak tepung bersama baking powder , soda bikarbonat serta serbuk kayu manis .

-Pukul semua telur sehingga menjadi sedikit kembang anggaran selama 1 minit kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit . Terus pukul adunan telur dan gula ni sehingga bertukar menjadi warna pucat kemudian masukkan semua minyak zaitun serta esen vanilla dan terus pukul sehingga bahan menjadi sekata dan mesra.

-Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul semua bahan kemudian masukkan carrot yang disagat tadi , kacang walnut serta kismis . Kaup balikkan semua bahan-bahan sehingga menjadi mesra serta sebati . Masukkan adunan kek ni dalam loyang pembakar .

- Bakar adunan kek ni selama 40-30 minit atau sehingga kek masak . Guna kan lidi untuk cucuk tengah kek jika lidi tu keluar bersih bermakna kek sudah masak . Sejukkan kek atas relai besi dan kemudian boleh la disapu cream cheese dan hiasa mengikut kreativiti sendiri .



Adlina pun nak tolong mama buat kek ya

Adunan kek saya tambah almond dan walnut hmmm yummy...

Kek yang baru masak masih panas ni..


Rupa kek sebelum disapu cream cheese..

Selamat bercuti hujung minggu ya..

1 comment:

  1. salam kak nannie..carrot tu nak kena perah tak air dia dulu?..

    ReplyDelete