1 peket spaghetti-saya guna jenis wholemeal warna gelap sikit
700gm udang -kupas semua kulit n kepala
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos sotong Thai
1 sudu kecil minyak bijan
2 biji telur
2 biji carrot-potong ikut saiz yang sesuai
2 peket cendawan inoki
Daun sup/bawang secukupnya-dimayang halus
Garam secukup rasa-jika perlu saja
Minyak secukupnya untuk menumis
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili api
segenggam udang kering-direndam kejap
CARA MEMASAK :
Rebus speghetti sampai empuk dan ditos.
Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan tumbuk serta kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan carrot kacau sekejap bagi carrot ni empuk sikit dan kemudian masukkan semua udang kacau semua bahan . Masukkan semua telur serta sos tiram dan kacau semua bahan ni bagi mesra .
Masukkan semua spaghetti tadi dan kacau mesra semua bahan dan kalau tak cukup masin boleh la ditambah garam secukup rasa . Masukkan semua daun bawang/sup tadi serta terus kacau bagi semua bahan mesra . Kacau lagi dan bila spaghetti dah masak boleh la ditutup api.
November 25.11.10
No comments:
Post a Comment