Pages

Wednesday, 8 June 2011

Tumis 3 cendawan


BAHAN-BAHAN :

1 peket cendawan tiram
1 peket cendawan shitake
1 peket cendawan snow
1oo gm udang
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
sedikit kicap
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMASAK :

- Bersihkan cendawan dan siat-siat menjadi kepingan kecil , kupas semua bawang dan dimayang halus . Udang di bersihkan dan buang ekor dan kepalanya.

- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar sampai layu kemudian masukkan udang dan kacau lagi bagi udang masak . Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua cendawan dan kicap sekali . Kacau lagi dan masukkan garam secukup rasa dan masukkan sedikit air . Bila cendawan dah masak boleh la ditutup api dapur.

Oktober 07.10.10

No comments:

Post a Comment