Menu kegemaran suami dan saya , sambal ikan sembilang/keli . Mak mertua saya kalau dia masak menu ni dia suka pilih ikan keli yang kecil sebab bila digoreng garing tulangnya menjadi rapuh . Menu ni sebenarnya sama saja macam ikan masak sambal cili api ...
BAHAN-BAHAN :
Sekilo ikan keli saiz sederhana atau kecil
1 keping asam keping
1 biji bawang besar dimayang nipis-nipis -kalau tak letak pun boleh juga
BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :
8-10 biji cili api
Sedikit garam- secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan ikan keli dan lumur ikan dengan garam dan kunyit kemudian goreng ikan sehingga hampir garing (jangan garing sangat nanti tak sedap pulak sambal ikan ni) Ikan ni dihancur-hancurkan dan kepala ikan serta tulang yang ada dibuang .
Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan tumbuk kacau dan biarkan sampai wangi kemudian amsukkan bawang dan biar sampai bawang layu.
Masukkan semua ikan keli yang sudah dihancur-hancurkan tadi serta asam keping kacau semua bahan sampai la semua bahan menjadi mesra dan sekata...
* boleh juga ditambah sedikit gula untuk ada variasi rasa
Ikan keli atau sembilang ni mak mertua saya goreng garing kemudian dihancur-hancurkan supaya mudah nak dimakan . Tulang ikan keli jadi rapuh sementara kepalanya di buang . Nanti saya bagi resepinya..
Ahad 20.12.09
No comments:
Post a Comment