Pages

Tuesday, 7 June 2011

Sambal tumis ayam


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil asam jawa segera

BAHAN-BAHAN DIKISAR :

10 biji cili kering
4 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai
2 cm belacan
5 biji buah keras

CARA MEMASAK :

                               
-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Serai dititik atau boleh dikisar sekali . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.

- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak.Kalau suka boleh biar sampai garing.

-Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan dikisar lumat serta serai . Masukkan gula, garam , asam jawa dan kacau lagi . Biar sambal masak sampai pecah minyak dan menjadi wangi.

-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur.

April 23.04.10

No comments:

Post a Comment