BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil asam jawa segera
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
10 biji cili kering
4 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai
2 cm belacan
5 biji buah keras
CARA MEMASAK :
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil asam jawa segera
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
10 biji cili kering
4 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai
2 cm belacan
5 biji buah keras
CARA MEMASAK :
-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Serai dititik atau boleh dikisar sekali . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.
- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak.Kalau suka boleh biar sampai garing.
-Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan dikisar lumat serta serai . Masukkan gula, garam , asam jawa dan kacau lagi . Biar sambal masak sampai pecah minyak dan menjadi wangi.
-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur.
April 23.04.10
No comments:
Post a Comment