Ikan terubuk memang sedap dipanggang atau di bakar . Walaupun banyak tulang tapi saya suka makan ikan terubuk.Sebabnya isi ikan terubuk sangat lemak , manis dan sedapppp sangat.
Selalunya selepas selesai membersih ikan , saya akan tarik ikan ni supaya semua tulang ikan menjadi lurus .Ini ada lah petua saya dapat dari sapa saya dah tak ingat , tujuan supaya mudah kita nak pilih dan buang tulang masa proses nak makan la . Caranya ialah - tangan kiri pegang kepala ikan masukkan jari sikit bawah pipi ikan la dan tangan kanan pegang ekor ikan dan tarik secara perlahan sebanyak 3 kali . Ikan terubuk juga tak boleh di panggang terlalu lama nanti isinya jadi kering .
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMANGGANG IKAN :
Panas kan frying pan atau grill pan , letak minyak dalam 1 sudu kecil( boleh tambah kalau kering sangat) . Pastikan frying pan betul-betul panas kalau tak kulit ikan akan melekat dan ikan susah di terbalikkan.
Letakkan ikan perlahan-lahan dalam frying pan . Pastikan api dapur sederhana besar jangan guna api yang besar nanti ikan cepat hangit dan jadi kering . Tutup sekejap dengan penutup periuk yang besar dalam 10 minit lepas tu buka dan terbalikkan ikan perlahan gunakan senduk leper yang besar. Lepas 10 minit terbalikkan lagi ikan dan penutup periuk boleh di buka terus.
Selepas 45 minit di panggang ikan pun dah masak . Kalau nak tau ikan dah masak , cucuk la isi ikan dengan garpu atau cuit sikit dan rasa ( selalunye ikan terubuk ambil masa lama sikit dalam 45 minit - 1 jam bergantung pada saiz ikan) .
Bila dah selalu panggang ikan kita akan tau macam mana rupa ikan yang dah masak . Selamat mencubanye.
1 ekor ikan terubuk
Ikan di lumur dengan serbuk kunyit , garam dan sedikit minyak masak (supaya ikan tak melekat pada frying pan)
CARA MEMANGGANG IKAN :
Panas kan frying pan atau grill pan , letak minyak dalam 1 sudu kecil( boleh tambah kalau kering sangat) . Pastikan frying pan betul-betul panas kalau tak kulit ikan akan melekat dan ikan susah di terbalikkan.
Letakkan ikan perlahan-lahan dalam frying pan . Pastikan api dapur sederhana besar jangan guna api yang besar nanti ikan cepat hangit dan jadi kering . Tutup sekejap dengan penutup periuk yang besar dalam 10 minit lepas tu buka dan terbalikkan ikan perlahan gunakan senduk leper yang besar. Lepas 10 minit terbalikkan lagi ikan dan penutup periuk boleh di buka terus.
Selepas 45 minit di panggang ikan pun dah masak . Kalau nak tau ikan dah masak , cucuk la isi ikan dengan garpu atau cuit sikit dan rasa ( selalunye ikan terubuk ambil masa lama sikit dalam 45 minit - 1 jam bergantung pada saiz ikan) .
Bila dah selalu panggang ikan kita akan tau macam mana rupa ikan yang dah masak . Selamat mencubanye.
AIR ASAM
BAHAN-BAHAN DIMAYANG NIPIS :
2 biji bawang besar
2 cili merah -ikut selera banyak mana nak .
CARA MEMBUATNYA:
Satukan bawang , cili merah , air asam jawa , belacan dan gula di dalam mangkuk , kacau rata . Lepas tu masukkan air limau nipis , kerisik dan garam . Kacau lagi , dah pun siap selamat mencuba ye .
BAHAN-BAHAN DIMAYANG NIPIS :
2 biji bawang besar
2 cili merah -ikut selera banyak mana nak .
2 sudu besar asam jawa segera
2 cm belacan
1 sudu gula
Garam secukup rasa
Sebijik limau kasturi
1 sudu besar kerisih
Satukan bawang , cili merah , air asam jawa , belacan dan gula di dalam mangkuk , kacau rata . Lepas tu masukkan air limau nipis , kerisik dan garam . Kacau lagi , dah pun siap selamat mencuba ye .
April 23.04.10
No comments:
Post a Comment