BAHAN-BAHAN :
4 fillet ikan - dipotong kepada kepingan kecil
3 sudu tepung beras*
1 sudu tepung gandum*
sedikit serbuk lada hitam*
1 biji bawang besar - dipotong membulat
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 biji cili capsicum merah-dipotong kecil
1/2 sudu kecil tepung jagung-utk pekatkan kuah
*Satukan semua tepung dan serbuk lada hitan serta digaul rata
Bahan sos :
2 biji tomato-masak ranum- dipotong kecil-kecil
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos sotong-nampla
1/2 cawan air - kalau kurang tambah la lagi
Garam dan gula secukup rasa
* Rasa sos jika ada bahan yang terkurang boleh ditambah lagi . Tak perlu ditambah garam atau gula sebab semua bahan untuk sos dah cukup denagn semua perisa .
CARA MEMASAK :
- Bersihkan semua ikan dan ditos , satukan semua bahan tepung kemudian ambil isi ikan ni gaul dengan adunan tepung tadi . Panaskan minyak secukupnya untuk deep fry kemudian goreng semua fillet ikans ehingga masak serta sedikit garing . Angkat fillet ikan dan tos kemudian susun dalam pinggan yang sesuai.
- Kupas semua bawang dan halia kemudian dimayang halus. Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang dan halia , kacau serta biar sampai bawang layu. Masukkan cili capsicum dan buah tomato serta kacau sekejap . Masukkan semua air , semua sos dan kacau bagi semua bahan mesra . Bancuh tepung jagung dengans edikit air dan tuang ke dalam kuah tadi dan kacau pelahan samapi kuah jadi pekat .
-Bila kuah dah mendidih dan masak tuang semua kuah ni ke atas fillet ikan yang sudah digoreng tadi , dah pun siap resepi yang sangat mudah..
Kepingan ikan yang telah digoreng dan diketepikan dulu
September 28.09.10
No comments:
Post a Comment