Pages

Monday, 6 June 2011

Masak lemak petola

Sayur petola ni memang sedap dimasak sup atau dimasak lemak putih macam ni . Sayur kegemaran saya dan suami sebab sayur petola ni manis dan agak crunchy sedap je dimakan . Selalunya kalau masak lemak putih macam ni saya mesti tumbuk sambal belacan dan dimakan dengan ikan goreng perhhh memang sedap la..
BAHAN-BAHAN :

2 biji buah petola
2 peket campuran suuhun/fucuk
1 genggam ikan bilis atau udang kering
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMASAK :

- Bersihkan buah petola dan buang kulit yang keras , kemudian potong kecil-kecil . Rendam semua suuhun dan fucuk. Tumbuk semua bawang dengan ikan bilis .

-Masukkan semua santan dan bahan tumbuk dalam periuk dan didihkan di atas api sampai kuah masak . Kemudian masukkan sayur eptola tadi dan kacau jika kuah agak pekat bolehlah di tambah sedikit air .

-Masukkan garam kacau sampai sampai sayur petola agak layu , kemudian masukkan semua fucuk serta suuhun , kacau lagi sampai la sayur petola ini masak.

September 21.10.09

No comments:

Post a Comment