Pages

Thursday 9 June 2011

Masak lemak labu

Masak lemak kuning labu ni simple saja tapi hmm sungguh menyelerakan tambahan lagi saya goreng ikan masin dan ada pula sambal belacan . Memang sodap dimakan bersama nasi syukur alhamdulillah..
BAHAN-BAHAN :

500 grm labu
4 cawan santan
1 genggam ikan bilis-rendam sekejap
1 batang serai
1 helai daun kunyit-disiat
Garam secukup rasa

* Boleh ditambah sedikit air jika kuah terlalu pekat

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

4 cm kunyit hidup
4 biji cili api

CARA MEMASAK :

1. Bersihkan labu dan buang kulit kemudian dipotong kecil-kecil .

2. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis, daun kunyit dan garam . Gaul semua bahan dan masak kuah santan sampai mendidih .

3. Masukkan semua labu tadi dan kacau sekejap . Biarkan labu masak dan menjadi empuk . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur.

2 comments:

  1. Tak letak kunyit ke sb kuah berwarna kuning

    ReplyDelete
  2. Azie , cuba tgk betul-betul resepinya , saya letak kunyit hidup yg ditumbuk lumat dgn cili api sebab tu kuahnya warna kuning . Saya tak guna serbuk kunyit tapi kunyit hidup supaya rasa kuah lebih sedap dan warnanya asli kuning ^_^

    ReplyDelete