Pages

Monday, 6 June 2011

Kacang panjang & hati ayam

Kacang panjang goreng dengan hati ayam dan bahagian tengkok dan tulang...

BAHAN-BAHAN :

1 cekak kacang panjang
1 batang carrot
4- 5 ketul hati ayam
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan- kalau tak de pun boleh
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

- Potong kacang panjang dan carrot , kupas semua bawang dan dimayang halus . Bersihkan hati ayam ini dan potong kecil2 kalaua da bahagian ayam macam tengkok boleh di campur sama.

- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang , kacau dan biar smapai bawang ni layu . Terus masukkan semua hati ayam dan kacau lagi biar hati ayam ni masak dan sedikit garing .

- Masukkan sos tiram dan semua sayur , masukkan minyak bijan sera garam secukup rasa. Kalau agak kering masukkan sedikit saja air .Terus kacau sampai la sayur menjadi layu dan masak .

                                                          Ogos 31.08.09

No comments:

Post a Comment