Pages

Monday, 6 June 2011

Cupcake mentega

Semalam untuk berbuka saya buat cupcakes untuk anak-anak , saya tabur saja sugar springkles bagi lawa sikit ...tu je tak sempat nak buat butter cream..sekejap saja dah habis dimakan oleh anak-anak saya...
butter cake/cupcakes
BAHAN-BAHAN :

 biji telur
1 cawan butter
1 cawan gula castor
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan susu segar
1 sudu esen vanilla

CARA MEMASAK :

- Dalam bekas yang sesuai masukkan semua telur dan pukul telur kemudian masukkan gula dan butter . Pukul semua bahan sampai kembang dan fluffy.

- Masukkan susu segar , tepung , vanilla esen dan pukul lagi untuk semua bahan menjadi mesra selama 3 minit.

- Masukkan bancuhan ini ke dalam paper cup yang sesuai dan tabur la sugar springkles . Pre-heat oven selama 10 minit dalam suhu 160 darjah celcius . Bila habis semua adunan di masukkan dalam paper cup , boleh la dibakar cupcake ini dalam suhu 160 darjah celcius selama 20 minit atau sampai cake masak .

* Nak tau cake dah masak ialah dengan mencucuk lidi ke dalam aduanan kek itu , kalau lidi yang ditarik keluar dari kek tu bersih maknanya cake dah masak tapi kalau ada tepung yang melekat kiranya belum masak la kek tu so kena la masuk balik dalam oven dan bakar lagi sampai la kek tu masak...


cupcake yang dah ready untuk di bakar

September 02.09.09

No comments:

Post a Comment