Pages

Monday, 6 June 2011

Carrot cake

Favorite kek saya dengan anak-anak yang sangat la sedap
Saya memang suka letak banyak walnut dan kismis sebab sedap saja bila kunyah kek ni . Kena pulak frosting cream cheese nya yang hmmm yummmy sedapnya . Saya dapat resepi ni dari website Joy of Baking kalau nak tengok resepi original klik Disini 

BAHAN-BAHAN :

260 gm tepung
270 gm gula castor - boleh tambah jadi 300gm kalau suka manis
4 biji telur size A
240ml minyak zaitun atau minyak jagung
1 1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking soda
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk kayu manis
2 1/2 cawan carrot - disagat halus
1 cawan kacang badam atau walnut dicincang kecil
1/2 cawan kismis- dicincang

TOPPING CREAM CHEESE:

250gm cream cheese*
Gula icing secukupnya*
jus dari buah lemon secukupnya*

*Pukul cream cheese , jus lemon bersama gula secukup rasa sehingga kembang dan menjadi fluffy

CARA MEBANCUH ADUNAN DAN MASAK :

-Panaskan oven pada suhu 180'C . Sagat carrot dan ketepi kan dulu . Bakar kacang walnut selama 5-8 minit dalam oven kemudian dicincang menjadi ketulan kecil . Ayak tepung bersama baking powder , soda bikarbonat serta serbuk kayu manis .

-Pukul semua telur sehingga menjadi sedikit kembang anggaran selama 1 minit kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit . Terus pukul adunan telur dan gula ni sehingga bertukar menjadi warna pucat kemudian masukkan semua minyak zaitun serta esen vanilla dan terus pukul sehingga bahan menjadi sekata dan mesra.

-Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul semua bahan kemudian masukkan carrot yang disagat tadi , kacang walnut serta kismis . Kaup balikkan semua bahan-bahan sehingga menjadi mesra serta sebati . Masukkan adunan kek ni dalam loyang pembakar .

- Bakar adunan kek ni selama 40-30 minit atau sehingga kek masak . Guna kan lidi untuk cucuk tengah kek jika lidi tu keluar bersih bermakna kek sudah masak . Sejukkan kek atas relai besi dan kemudian boleh la disapu cream cheese dan hias mengikut kreativiti sendiri .

Bancuhan carrot cake yang dah ready untuk di bakar .


Frosting cream cheese hmmmm yummmy sedap.....

No comments:

Post a Comment