Pages

Tuesday 7 June 2011

Tumis terung telunjuk

Menu terung telunjuk tumis telur ni memang sedap sangat . Kalau hanya makan sayur terung telunjuk ni dengan nasi panas pun dah cukup sedap tanpa ada lauk lain . Selalunya terung telunjuk ni boleh dimasak menu begini atau dimasak sekali dalam gulai daging salai dan kadang-kadang dicelur saja dan dimakan dengan sambal gesek sebagai ulam .
Kalau di pasar kat rumah saya ni ada dijual terung telunjuk ni atau di pasar tani pun ada dijual . Rasa terung ni lebih manis dari terung biasa.


BAHAN-BAHAN :

20 biji terung telunjuk
1 keping asam keping
sebiji telur ayam
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :

5 biji cili api
2 cm kunyit hidup
1 genggam ikan bilis -direndam kejap
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

* Kalau nak pedas tambah la cili lagi

CARA MEMASAK :

Bersihkan terung dan di potong 2 macam dalam gambar di atas ni .


Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar sampai wangi . Kemudian masukkan garam , gula dan asam keping . Kacau semua bahan sampai sambal masak dan kemudian pecahkan telur dan kacau sekejap sampai telur masak dan akhir sekali masukkan terung telunjuk tadi dan gaul semua bahan bagi sekata . Bila terung dah masak boleh la ditutup api dapur.

Ni la pokok terung telunjuk di rumah mertua saya dan buah terung yang saya kutip masa balik kampung minggu lepas..

Ogos 22.08.10

No comments:

Post a Comment