Pages

Wednesday, 8 June 2011

Masak kukus ikan tenggiri

Menu ikan tengigiri kukus ni simple tapi sangat enak..


BAHAN-BAHAN :

4-3 ketul isi ikan tenggiri
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil sos tiram
Sedikit jus lemon
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

Bersih isi ikan , mayang semua bawang , halia dan taburkan dalam pinggan yang sesuai . Susun semua isi ikan dan taburkan lagi bawang serta halia di atas isi ikan . Masukkans emua minyak bijan , sos tiram , garam dan serbuk lada hitam . Kukus selama 10-15 minit atau sampai ikan masak .

* Tidak perlu ditambah air sebab bila dalam proses kukus isi ikan ni akan mengeluarkan jus.

Oktober 11.10.10

1 comment:

  1. timakasih nannie untuk resipi ni..akak guna ikan kurau..

    ReplyDelete