BAHAN-BAHAN :
500 gm sotong
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
8 sudu kicap pekat
4 sudu sos tiram
1/2 sudu kecil asam jawa segera
1 sudu kecil minyak bijan-option
CARA MEMASAK :
1) Bersihkan sotong dan potong kecil. Kupas bawang dan dimayang nipis-nipis.
2) Panaskan sedikit minyak dan tumis smua bawang sampai layu , kemudian masukkan sotong dan sos tiram , asam jawa , kicap , minyak bijan . Kacau sampai sotong masak . Jangan masak sotong terlalu lama sampai sotong jadi kecut sebab sotong akan jadi liat.
* Resepi ni memang cepat dimasak kalau kurang masin boleh di tambah kicap lagi atau garam. Minyak bijan ada lah untuk buang hanyir sotong tapi kalau tak letak minyak bijan pun ok .
Jumaat 26.6.09
No comments:
Post a Comment