Pages

Sunday, 5 June 2011

Daging masak merah ala Thai


BAHAN DIREBUS BERSAMA :

500 grm daging
2 biji tomato
6 sudu sos tomato
1 cawan air

Rebus daging sampai empuk , kemudian potong nipis-nipis . Sos lebihan rebusan ini jangan dibuang sebab akan diguna balik nanti .

BAHAN-BAHAN TUMIS :

2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
5 helai daun limau purut
4 sudu sos tiram
1/2 cawan nampla/sos ikan siam

CARA MEMASAK :

1) Kupas semua bawang dan dimayang halus , bawang besar dipotong nipis-nipis. Panas kan sedikit minyak dan tumis semua bawang sampai layu kemudian masukkan semua daging dan kacau sebentar.

2) Masukkan sos ikan , sos tiram dan daun limau purut yang dikoyak-koyak .Terus kacau daging dan masuukan sos tomato dari lebihan rebusan tadi , kacau semua bahan sehingga daging masak.

*Selalunya daging masak merah yang kita makan dikedai sudah diletak pewarna supaya menjadi merah.

Khamis 25.6.09

No comments:

Post a Comment