Pages

Wednesday, 8 June 2011

Ayam goreng kari

Bila saya masak ayam grill selalunya bahagian dada ayam memang kurang digemari oleh anak-anak so selalunya saya akan guna isi dada ayam grill tu untuk dibuat filling sandwich . Kali ni saya guna dada ayam ni untuk digoreng dengan rempah kari .

BAHAN-BAHAN :

2 ketul isi dada ayam - dipotong nipis-nipis
1 biji bunga lawang
1 batang kecil kayu manis
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang merah - dipotong membulat
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 sudu besar rempah kari ayam
1 sudu besar kicap manis
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

-Isi ayam dipotong kecil-kecil . Panaskan minyak yang secukupnya dan tumis semua bawang serta halia yang dimayang halus , kayu manis+bunga cengkih+bunga lawang dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan semua rempah kari , bawang besar dan kacau sebentar kemudian masukkan semua isi ayam dan kicap . Kacau semua bahan sehingga rata dan rasa dulu masinnya jika kurang baru la ditambah kicap lagi atau garam .

**Boleh juga diguna isi ayam mentah tapi isi ayam perlu di gaul dengan kunyit dan di goreng agak garing dulu sebelum ditumis dengan bahan-bahan diatas.

Oktober 15.10.10

No comments:

Post a Comment