Pages

Tuesday 17 April 2012

MASAK LEMAK CILI API CENDAWAN KUKUR


BAHAN-BAHAN :

3 cawan cendawan kukur
3 cawan santan kelapa - secukupnya
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
3 batang serai
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

1 inci kunyit hidup
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan

CARA MEMASAK :

1. Basuh dulu cendawan ni dengan merendam untuk buang semua kekotoran dan bila dah bersih ditos ketepi kan dulu .

2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan jumlah cili api .

3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .

4. Masukkan semua cendawan dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Bila cendawan dah masak boleh la ditutup api dapur


cendawan kukur fresh yang baur dibasuh .

15 comments:

  1. Tuu diaa....menggoda betul nihh, kat sini payah nak dapat kak cendawan ni, kalau zaman dulu2, masa ada ladang getah, senang juga lah nak dapat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka Mat , mmg mengoda kan sbb payah nak dapat , rezeki akak gi pasar pagi ni . betul tu cendawan ni byk kt batang pokok getah yg dah reputkan

      Delete
  2. sedapnya...dah lame tak mkn masak lemak cendawan kukur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah mmg sedap , lepas la gidam akak ni hihih

      Delete
  3. sedapnya kak
    dulu2 nampak jgk org jual kt pasar malam..tp skarg mmg dh x ada ..rindu pulak masakan mcmnie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu zila skrg ni susah sgt nak jumpa kan tapi masih ada lagi kalau di pasar tani insyallah

      Delete
  4. kak nanie ni menggoda tekak betul la....

    sejak dua menjak ni masak lemak aje entri kak nanie...

    yg ni paling menggoda jiwa kot !!

    skang jarang nak jumpe cendawan kukur ni...

    tapi nak gi carik jugak la kat pasar tani..lameeee sgt tak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke mummy , mesti tergoda dah tu hihihi tu la akak masak lemak cili api je kan heheh sbb kalau nak tgk suami akak berselera makan masak la gulai lemak cili api . betul tu dah susah nak jumpa kan cendawan ni

      Delete
  5. sedapnya... mengences air liur tgk...memang suka makan cendawan kukur ni... kalau orang utara panggil 'masak lemak kulat'... kalau Jaja siang kulat ni, Jaja buang ckit kat pangkal batang dia tu sbb kadang-kadang kulit kayu pun ada sekali....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap cendawan ni oo ya ka org utara panggil mcm tu . akak ada potong hujung cendawan yg keras sikit

      Delete
  6. As salam Kak Nannie,

    Wah, lama betul sy tak makan cendawan kukur ni! Mana beli ni kak... dulu ms kat Msia pun ssh sy nak jumpe... Bau die bg sy sgt harum! :)))

    Goreng pun sodap kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm marya , sama la akak pun dh lama x dpt makan cendawan , akak beli kt pasar Nilai . yaa bau fresh cendawan ni mmg special kan

      Delete
  7. Salam Kak Nannie...sedapppnya sesekali dapat layan cendawan yang hampir2 nak pupus ni...Sesekali dapat jumpa memang rasa sangat bertuahhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm , betul tu sue . akak pun dah lamaaaa sgt tak makan cendawan ni

      Delete