BAHAN-BAHAN :
3 cawan cendawan kukur
3 cawan santan kelapa - secukupnya
3 cawan santan kelapa - secukupnya
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
3 batang serai
Garam secukup rasa
3 batang serai
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
1 inci kunyit hidup
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
CARA MEMASAK :
1. Basuh dulu cendawan ni dengan merendam untuk buang semua kekotoran dan bila dah bersih ditos ketepi kan dulu .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan jumlah cili api .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan jumlah cili api .
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .
4. Masukkan semua cendawan dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Bila cendawan dah masak boleh la ditutup api dapur
cendawan kukur fresh yang baur dibasuh .
Tuu diaa....menggoda betul nihh, kat sini payah nak dapat kak cendawan ni, kalau zaman dulu2, masa ada ladang getah, senang juga lah nak dapat...
ReplyDeleteya ka Mat , mmg mengoda kan sbb payah nak dapat , rezeki akak gi pasar pagi ni . betul tu cendawan ni byk kt batang pokok getah yg dah reputkan
Deletesedapnya...dah lame tak mkn masak lemak cendawan kukur.
ReplyDeletealhamdulillah mmg sedap , lepas la gidam akak ni hihih
Deletesedapnya kak
ReplyDeletedulu2 nampak jgk org jual kt pasar malam..tp skarg mmg dh x ada ..rindu pulak masakan mcmnie..:)
betul tu zila skrg ni susah sgt nak jumpa kan tapi masih ada lagi kalau di pasar tani insyallah
Deletekak nanie ni menggoda tekak betul la....
ReplyDeletesejak dua menjak ni masak lemak aje entri kak nanie...
yg ni paling menggoda jiwa kot !!
skang jarang nak jumpe cendawan kukur ni...
tapi nak gi carik jugak la kat pasar tani..lameeee sgt tak makan..
ye ke mummy , mesti tergoda dah tu hihihi tu la akak masak lemak cili api je kan heheh sbb kalau nak tgk suami akak berselera makan masak la gulai lemak cili api . betul tu dah susah nak jumpa kan cendawan ni
Deletesedapnya... mengences air liur tgk...memang suka makan cendawan kukur ni... kalau orang utara panggil 'masak lemak kulat'... kalau Jaja siang kulat ni, Jaja buang ckit kat pangkal batang dia tu sbb kadang-kadang kulit kayu pun ada sekali....
ReplyDeletememang sedap cendawan ni oo ya ka org utara panggil mcm tu . akak ada potong hujung cendawan yg keras sikit
DeleteAs salam Kak Nannie,
ReplyDeleteWah, lama betul sy tak makan cendawan kukur ni! Mana beli ni kak... dulu ms kat Msia pun ssh sy nak jumpe... Bau die bg sy sgt harum! :)))
Goreng pun sodap kan :)
wlksalm marya , sama la akak pun dh lama x dpt makan cendawan , akak beli kt pasar Nilai . yaa bau fresh cendawan ni mmg special kan
DeleteSalam Kak Nannie...sedapppnya sesekali dapat layan cendawan yang hampir2 nak pupus ni...Sesekali dapat jumpa memang rasa sangat bertuahhhhh
ReplyDeletewlksalm , betul tu sue . akak pun dah lamaaaa sgt tak makan cendawan ni
DeleteMy feveret nih
ReplyDelete