Masak lemak cili api cendawan busut lagi...juadah yang sedap macam ni makan selalu pun tak jemu tambahan lagi cendawan busut ni bukan selalu nak dapat kan bila musim hujan je baru dijual..
BAHAN-BAHAN :
30 batang cendawan busut - secukupnya
Santan kelapa secukupnya
Santan kelapa secukupnya
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
3 batang serai
Garam secukup rasa
3 batang serai
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
1 inci kunyit hidup
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
CARA MEMASAK :
1. Basuh dengan merendam dulu cendawan ni untuk buang semua kekotoran dan bila dah bersih siat-siat cendawan ni serta ditos ketepi kan dulu .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan jumlah cili api .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan jumlah cili api .
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .
4. Masukkan semua cendawan dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Bila cendawan dah masak boleh la ditutup api dapur.
Cendawan busut fresh dan masih cantik belum kembang lagi , saya rendam cendawan dalam baldi untuk buang semua kekotoran..
Cendawan fresh yang sudah dipotong..
segarnya cendawan tu, sedapnya..
ReplyDeleteassalam kak nanie..cendawan busuk ke cendawan busut??? heheheh
ReplyDeleteuish, nampak sedap. tak pernah try dgn cendawan tu...
ReplyDeletep/s: Bakal menggegarkan dunia blogger pada 30 April 2012: RahsiaSocialBookmarking.com
Rahsia Jana RM45,000 dari laman komuniti!