tertunai lah sudah hajat di hati ni nak makan rendang udang...
BAHAN-BAHAN :
700gm udang saiz besar
2 ke 3 cawan santan pekat - secukupnya
1 helai daun kunyit - dimayang nipis
1 atau 2 sudu besar kerisik
1 atau 2 sudu besar cili kisar
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
Tambah atau kurangkan bahan mengikut citarasa sendiri . Kalau suka pedas boleh ditambah cili kering dan jika kurang kuah boleh ditambah santan .
CARA MEMASAK :
2 ke 3 cawan santan pekat - secukupnya
1 helai daun kunyit - dimayang nipis
1 atau 2 sudu besar kerisik
1 atau 2 sudu besar cili kisar
Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS :
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai
Tambah atau kurangkan bahan mengikut citarasa sendiri . Kalau suka pedas boleh ditambah cili kering dan jika kurang kuah boleh ditambah santan .
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua santan dan bahan kisar dalam kuali kemudian masak sampai kuah mendidih masukkan daun kunyit dan semua udang . Kacau semua bahan bagi rata dan masukkan cendawan yg dah disiat-siat . Kacau semua bahan dan tutup sekejap kuali dalam 3-4 minit , buka kuali dan boleh dimasukkan garam secukup rasa . Tidak perlu ditambah air sebab udang akan mengeluarkan air masa proses masak .
2. Masukka kerisik ke dalam rendang serta dikacau semua bahan hingga sebati . Bila rendang dah masak boleh la di tutup api .
2. Masukka kerisik ke dalam rendang serta dikacau semua bahan hingga sebati . Bila rendang dah masak boleh la di tutup api .
Campur semua sekali dalam kuali sekali-sekala kacau....
sedapnyer....
ReplyDeletealhamdulillah mmg sedap
ReplyDelete