Pages

Wednesday, 18 April 2012

RENDANG UDANG n CENDAWAN

tertunai lah sudah hajat di hati ni nak makan rendang udang...


BAHAN-BAHAN :

700gm udang saiz besar
2 ke 3 cawan santan pekat - secukupnya
1 helai daun kunyit - dimayang nipis
1 atau 2 sudu besar kerisik
1 atau 2 sudu besar cili kisar
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR HALUS :

4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
3 batang serai

Tambah atau kurangkan bahan mengikut citarasa sendiri . Kalau suka pedas boleh ditambah cili kering dan jika kurang kuah boleh ditambah santan .

CARA MEMASAK :

1. Masukkan semua santan dan bahan kisar dalam kuali kemudian masak sampai kuah mendidih masukkan daun kunyit dan semua udang . Kacau semua bahan bagi rata dan masukkan cendawan yg dah disiat-siat  . Kacau semua bahan dan tutup sekejap kuali dalam 3-4 minit , buka kuali dan boleh dimasukkan garam secukup rasa . Tidak perlu ditambah air sebab udang akan mengeluarkan air masa proses masak .

2. Masukka kerisik ke dalam rendang serta dikacau semua bahan hingga sebati . Bila rendang dah masak  boleh la di tutup api .


Campur semua sekali dalam kuali sekali-sekala kacau....

2 comments: