Pages

Monday, 16 April 2012

Masak taucho ikan bawal

Ikan bawal ni memang sedap dimasak taucho kan...

BAHAN-BAHAN :

1  ekor ikan bawal siaz besar anggaran berat 500 grm - dibersihkan
2  peket taucu
1  biji bawang merah
2  ulas bawang putih
2  biji bawang merah
4  biji cili merah
3  cm halia
1-2 sudu besar sos tiram
asam jawa secukupnya
1  cawan air
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK :

- Bersihkan ikan dan gaulkan bersama garam dan kunyit , kemudian goreng ikan sehingga garing kemudian diangkat serta tos dan diketepikan dulu .                          
- Mayang bawang merah , bawang putih, halia dan ditumbuk lumat . Cili boleh dipotong nipis-nipis atau dipotong dua sahaja . Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk . Kacau bahan tumis sampai naik bau dan masukkan cili merah dan terus kacau sebentar . Masukkan bawang besar yang dipotong kecil-kecil dan sos tiram secukupnya .
                    
- Terus masukkan semua tauchu dan kacau sebentar kemudian masukkan air dan asam jawa. Biarkan kuah mendidih dan kacau kemudian masukkan garam dan gula. Jika kurang kuah masukkan sedikit lagi air.

- Bila kuah sudah mendidih masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan kacau semua bahan supaya menjadi mesra , jangan masak terlalu lama nanti isi ikan akan mudah terlerai dari tulang.

6 comments:

  1. Sedapnya makan dengan nasi panas2.

    ReplyDelete
  2. salam,
    ikan bawal ni antara ikan feveret saya...
    goreng garing pun jadi he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlksalm , sama la kita . akak mmg suka ikan bawal ni

      Delete
  3. Terima Kasih sebab bagi saya Idea utk masak buat berbuka..., hari2 masak sampai tak tahu nak masak apa...

    Yang benar
    Iskandar3D

    ReplyDelete