Hari ni saya masak lauk gulai lomak cili api nangko mudo...
BAHAN-BAHAN :
2 potong buah nangka muda - jual dlm satu peket plastik
4 cawan santan kelapa - secukupnya
4 cawan santan kelapa - secukupnya
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
3 batang serai
Garam secukup rasa
3 batang serai
Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
1 inci kunyit hidup
15 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
15 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan buah nangka dan dipotong seterusnya nangka muda ni direbus masak sampai empuk kemudian ditos dan di ketepikan dulu . Tumbuk lumat semua kunyit hidup dengan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan jumlah cili api .
2. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .
3. Masukkan semua nangka tadi dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Bila nangka dah masak boleh la ditutup api dapur .
Ni la rezeki kami sekeluarga untuk hari Jumaat ni , syukur alhamdulillah..
sedapnye..mmg suka makan masak lemak sayur nangka ni...kecur tgk lauk sampingan yg lain tu...menepati citarasa...
ReplyDeletealhamdulillah mmg sedap
DeleteMeleleh air liur. Saya pulak tak keluar lunch. Makan buah jer.
ReplyDeleteye ke sampai meleleh air liur hihihi mmg sedap ni
Deletesedap ni. saya pun suka.
ReplyDeletealhamdulillah mmg sedap ni :)
Deletemasak lemak nangka muda...feveret saya ni.
ReplyDeletefeveret saya dan suami , mmg sedap kan
Deletesalam jumaat Nanie, wah nangka mudo lah sedapppppp ulam pun sodap gak tu mesti larisss nasi ni kan hehee
ReplyDeletewlksalm kak nor , terima kasih ya kak nor selalu ke blog saya ni . heheh mmg sedap ni makan dgn nasi suam-suam
Deleteassalamualaikum....wah sedapnya lauk lemak nangka muda tu kalau ada sambal belacan nyer lagi mengancamkan...;)
ReplyDeletebetul tu mmg sedap
DeleteSedapnyer! =)
ReplyDeletealhamdulillah sedap
Deletesalam Nanie... alahai..ni kalau ada ikan masin sambal belacan lepas makan memang jadi dugung... ha..ha.. sedapnya.. tapi biji kerdas tu saya tak pernah makan lagi.. rasa cam petai ker...
ReplyDeletewlksalm balqis , heheheh jadi dugong la kita ya sedap makan . kerdas ni rasa hampir sama dgn petai cuma kalau saya lebih suka petai , kerdas ni favorite suami saya hihi
DeleteLamanya tak makan nangka
ReplyDeleteye ke , nangka senang juga nak dicari , boleh la masak lomak cili api
Delete