Pages

Friday 28 October 2011

NASI GORENG CENDAWAN

Sarapan pagi kami sekeluarga hari ni...memang sedap..


BAHAN-BAHAN:

4 cawan nasi
1 biji telur - boleh tambah
2 sudu besar sos tiram-boleh tambah
1 sudu besar kicap manis - boleh tambah ikut selera sendiri
1 sudu kecil minyak bijan
Cendawan tiram secukupnya
10 batang jejari ketam - dipotong kecil ( boleh tambah )
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK HALUS :

2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

1) Bersihkan cendawan dan disiat kecil kemudian potong semua jejari ketam ketepikan dulu , lerai-leraikan nasi . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang ditumbuk tadi sampai naik bau harum.

2) Masukkan jejari ketam serta dikacau sampai masak kemudian masukkan sos tiram , minyak bijan dan masukkan pula telur dan kacau semua bahan menjadi rata. Masukkan cendawan yg sudah dikoyak kecil . Kacau semua bahan sampai cendawan masak .

3) Masukkan pula nasi yang telah dilerai-leraikan tadi dan kacau sehingga semua bahan menjadi mesra . Masukkan kicap serta serbuk lada hitam secukup rasa dan kacau untuk 5 minit lagi sehingga nasi menjadi agak kering dan boleh la ditutup api dapur. Jika kurang masin baru ditambah kicap atau garam secukup rasa .

SAYUR KUCAI BUNGA TUMIS SOS TIRAM


BAHAN-BAHAN :


1 ikat sayur kucai bunga
cendawan tiram secukupnya
100 grm daging batang pinang - dipotong kecil-kecil
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
Garam atau bahan perasa secukup rasa
Sedikit air
1/2 sudu kecil tepung jagung - dicampur dgn sedikit air

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

-Basuh sayur kucai bunga kemudian dipotong . Bersihkan cendawan serta disiat-siat . 

-Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk sampai bawang menjadi layu kekuningan . Masukkan daging dan kacau , biarkan sampai daging masak . Jika kurang kuah boleh ditambah sedikit air .

- Masukkan semua sos tiram secukup rasa serta minyak bijan kemudian masukkan sayur kucai dan kacau rata . Masukkan semua cendawan tadi  serta terus kacau , bancuh sedikit tepung jagung dengan sedikit air kemudian tuang ke dalam sayur ni , kacau lagi sehingga la sayur masak dan boleh ditutup api dapur .

- Bancuhan tepung jagung akan menjadikan kuah sayur ni pekat tapi kalau tak mau campur bancuhan tepung ni pun ok saja .

Ni la rupa sayur kucai bunga..

Tuesday 25 October 2011

Hari Ahad yang istimewa - bersama kak Shima & family

Ahad yang lepas seorang lagi tetamu special iaitu kak Shima sudi bertandang ke rumah saya bersama family , Thanks kak Shima lain kali datang lagi ya . Saya dah kenal kak Shima dari tahun 2009 lagi , kami kenal melalui blog laa saya ada blog sewing/jahitan dan kak Shima pula blog seni jahitan x stitch serta folk art . Mula-mula kami hanya tegur-menegur kat shout box blog masing-masing lepas tu sempat geder-geder di Amcorp Mall bila sama-sama dah mula minat kumpul pinggan mangkuk lama dan sampai la sekarang persahabatan kami semakin erat . Moga persahabatan kita berkekalan sampai la bila-bila , best berkawan dengan kak Shima ni dia memang spoting , understanding , berfikiran positif dan kelakar so kalau bersembang dengan kak Shima memang banyak gelak la hehe sebab kak Shima ni orangnya ceria sokmo . 

Hari Ahad sudah kak Shima dapat juga datang ke rumah saya , alhamdulillah happy sangat saya menerima kedatangan kak Shima . Banyak benda yang kami sembangkan especially tentang hobi kami la kumpul pinggan mangkuk lama ni . Bila sependapat dalam banyak perkara memang seronok bila kami dapat spend time bersama , macam-macam yang kami cerita kan non stop hehehe kak Shima lain kali memang kena spend masa yang lebih lama di rumah saya laaaaaaa...hehehehe...

Bersama my dearest Kak Shima , nanti kalau ada peluang akak datang la lagi rumah saya ya..best laa..

Menu lunch yang saya masak untuk tetamu istimewa Kak Shima dengan keluarga..syukur alhamdulillah..


Saya tau kak Shima suka sambal tumis sebab tu la saya masak sambal tumis sotong ni..


Sayur campur simple..


Hmmm ikan masin pembuka selera memang sedap dimakan dengan nasi..


Masak lomak cili api ayam yang cukup pekat kuah dan pedas..

Ada pantun untuk kak Shima.....

Manis sungguh air kelapa ,
Duduk minum di laman,
Gembira sungguh dapat berjumpa,
Dengan kak Shima yang budiman .

Monday 24 October 2011

Kunjungan teman sehobi

Jumaat lepas Kak Zue , kawan sehobi yang sama-sama mempunyai minat yang sama dengan saya iaitu mengkumpul pinggan mangkuk lama sudi bertandang ke rumah saya ni . Terima kasih ya kak Zue yang sempat meluangkan masa di rumah saya . Dari laman facebook kami sempat tegur menegur lepas tu jumpa , bestkan dari tak kenal dan jadi kawan itu la penangan positif facebook ni . Kami sama-sama minat kumpul pinggan mangkuk lama so kalau jumpa tak ada topik lain nak dicerita sembangkan semuanya tentang koleksi pinggan mangkuk lama yang dah berjaya dikumpul atau yang menjadi idaman . Bila bersembang pun bersemangat je sebab sama hobi kan hehehe 

Sempat juga kami bergambar posing di sisi almari yang saya muatkan dengan pelbagai koleksi pinggan mangkuk lama dan antik . Kebanyakkan koleksi saya berusia lebih dari 50 tahun dan sangat berharga buat saya . Hanya jauhari yang mengenal manikam....

Kak Zue , seorang yang sangat spoting dan ceria selalu , memang best berkawan dengan kak Zue yang sangat mesra . Pada kak Zue kalau ada kesempatan sila la datang rumah saya ya , boleh kita sambung cerita tentang pinggan mangkuk lama yang menjadi pojaan kita tu hehehe , duduk bersembang 2-3 jam pun tak cukup sebab banyak yang nak kami kongsi tentang hobi kami ni..

Saya masak nasi dagang Terengganu bersama gulai ikan tongkol , acar mentah . ayam goreng berempah dan sambal cili sebagai pembuka selera mmmm syukur alhamdulillah untuk rezeki kami pada tengahari Jumaat yang lalu...

Ni pula untuk dessert saya buat strawberry cheese cake 


Kak Zue bawa cupcake coklat yang memang favorite Adam mmm tengok la tu anak bujang saya makan cupcake coklat yang sedap tu , Mama pun makan juga sedap la hmmm kak Zue nak resepi laaa I nak try masak cupcake coklat yang sodap ni hehee..

Buat kak Zue..

Kalau ada sumur di ladang..
Boleh kita menumpang mandi..
Kalau ada umur yang panjang..
Boleh kita berjumpa lagi...

Saturday 22 October 2011

KEK KEJU STAWBERRI

Sedap kek keju strawberry ni..

BAHAN-BAHAN :

250 grm cream cheese
300 grm cream/whipping cream
180 grm gula castor - boleh tambah atau dikurang
45ml susu segar dalam kotak
1 sudu besar lemon jus
1 1/2 sudu besar gelatin halal 
3 sudu besar air suam
180 gm buah strawberri yang dikisar kasar


CARA MEMASAK :

BAHAN-BAHAN BASE:


200grm biskut marie
150grm mentega - dicairkan

Biskut marie dihancur halus kemudian digaulkan dengan butter yang dicair sehingga cukup sebati dan boleh dipadat atau dikepal-kepal . Kemudian semua adunan biskut ni tekankan sampai padat dalam bekas yang sesuai . Sejukkan selama 30 minit - 1 jam.

FILLING :

- Pukul whipping cream sehingga agak kembang dalam 3 minit sahaja dengan menggunakan speed sederhana dan pastikan jangan terlebih pukul ya . Kemudian simpan dalam peti sejuk .


-Bancuh gelatin dengan 4 sudu besar air suam dan semua lemon jus dalam periuk kecil dan masak gelatin ni dengan menggunakan teknik double boiling sehingga gelatin betul-betul larut dan masak . Proses ni sekejap saja .


- Putar 250gm cream cheese bersama gula castor dan susu hingga kembang creamy . 


Masukkan bancuhan gelatin ini ke dalam adunan chream cheese tadi dan gaul semua bahan kemudian masukkan adunan whipping cream tadi dan kacau semua adunan sehingga sebati . Kemudian masukkan semua buah strawberri yang sudah dikisar kasar dan digaul adunan bagi rata .

-Tuang adunan cream cheese tadi ke atas base. Sejukkan didalam peti sejuk selama 8-12 jam kalau biar lagi lama kek dalam peti sejuk lagi baik dan bila dah keras baru dikeluarkan dari acuan .

Saya hias pemukaan atas cheese cake ni dengan buah strawberri actually ikut la kepada kreativiti masing-masing macam mana nak hias ya . Perlu pastikan kek ni betul-betul keras so perlu simpan kek ni dalam peti ais selama 8 jam atau lebih . Bila dah keras baru la boleh dikeluarkan kek ni dari acuan kek .

Thursday 20 October 2011

MASAK LEMAK PUTIH PUCUK MANIS

Dah lama juga saya tak masak resepi masak lemak putih sayur pucuk manis dengan keledek ni . Resepi yang ringkas tapi sedap dan anak-anak saya pun suka menu sayur macam ni sebab ada keledek yang manis dan lembut . Selalunya kalau masak resepi sayur ringkas macam ni akan gandingkan dengan ikan goreng saja dan masak sambal tumis sotong atau udang baru sedap dimakan sekali .

BAHAN-BAHAN :

2 ikat sayur pucuk manis
1 biji keledek
1 genggam ikan bilis
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2-3 cawan santan pekat - boleh ditambah
2 biji cili merah - dipotong menyerong

* Kalau kuah terlalu pekat masuk la sedikit air ke dalam kuah . Jika kuah sedikit boleh ditambah lagi santan .

CARA MEMASAK :

Bersihkan sayur pucuk manis dan diambil daun sahaja , ranting dibuang ya. Bersihkan keledek , dibuang kulit serta dipotong kecil-kecil . Kupas semua bawang dan dimayang nipis serta bersihkan ikan bilis . 

Masukkan santan , ubi keledek , ikan blilis dan bawang ke dalam periuk . Biarkan kuah mendidih dan ubi keledek empuk lembut kemudian baru la dimasukkan sayur pucuk manis dan cili merah , kacau semua bahan-bahan .

Masukkan garam secukup rasa dan kacau semua bahan sehingga rata , bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.

Hujung minggu di pesta buku

Ahad lepas kami ke pesta buku di MAEPS Dewan A , Serdang . Kami pergi pun pada petang hari terakhir pesta buku so banyak buku yang best-best dah habis . Tapi lepas pusing-pusing dalam dewan yang penuh dengan pengunjung tu saya dan anak-anak dapat la beberapa buku dan majalah . Kebanyakkan buku memang dijual dengan harga yang murah dan berpatutan . Macam biasa saya akan cari buku resepi atau majalah resepi untuk disimpan dan boleh dibuat rujukan kalau nak cuba resepi baru . 

Anak-anak saya yang teruja masuk dewan besar yang penuh dengan macam-macam buku dan semua buku nak dibeli . Masa ambil gambar ni kami baru halfway pusing-pusing dalam dewan dan masih memilih buku yang nak dibeli . Saya tak kisah kalau anak-anak nak beli banyak buku sebab tu salah satu cara untuk galakkan mereka suka membaca lagi pun harga buku di pesta ni memang murah dan berbaloi beli banyak buku sebab boleh disimpan sampai bila-bila . Better beli buku dari biasa kan anak-anak main video games saja , banyak membaca luas pengetahuan...

 Ni buku dan majalah resepi yang saya beli dengan harga yang murah memang berbaloi laa..


Saya dapat beli buku resepi yang besar dan setebal 339 muka surat ni dengan harga RM15 sahaja . Macam-macam resepi masakan barat dalam buku resepi ni best la..

Ni pula majalah masakan , lepas dah pilih saya beli 2 majalah saja kalau ikutkan hati macam-macam yang nak dibeli hehehe...

Monday 17 October 2011

DAPUR IDAMAN ~ mencari idea..

Assalamualaikum , apa kabar ? Harap semua pengunjung blog saya ni dalam keadaan sihat ya di hari Isnin ni . Hari ni n3 saya bukannya gambar masakan tapi gambar-gambar dekorasi dapur yang saya kumpul dari Google . Semuanya cantikkan dengan rekabentuk kabinet dapur yang moden , gambar-gambar dapur ni memang saya simpan dalam folder album fb untuk dibuat rujukkan cari idea untuk dapur di rumah baru saya nanti . Insyallah harap-harap semua perancangan saya dan suami akan dapat dilaksanakan dengan sebaik mungkin , amin . Kali ni untuk kabinet dapur saya nak design yang modern cuma saya masih belum dapat tetapkan pilihan warna sebab tu la saya sekarang ni kerjanya kumpul gambar dapur , jom kita tengok gambar-gambar kabinet dapur yang memang saya bekenan ni...

Semua gambar adalah dari Google..
Rekabentuk kabinet dengan warna putih ni memang saya suka..


Design keseluruhan dapur ni memang cantik sangat kan cuma nak kena fikir bujet juga hehe kalau ok memang best la dapat dapur idaman macam ni..


Bestnya kalau dapat macam ni rasa macam nak masak dan lepak di kawasan dapur saja hehehe design keseluruhan sangat menarik . Memang bekenan tapi harga kabinet perlu ikut bajet yang ada ni hehehe..tak pa kita cari slow-slow ikut bajetkan...

Simple and clean , dapur macam ni senang nak diuruskan..


Bekenan pada tile kecil-kecil cuma kombinasi keseluruhan dapur ni gelapkan . Saya tengok dalam majalah deco sekarang ni banyak design dapur digabungkan kabinet warna hitam dengan putih so baru seimbang tak gelap sangat dapur .


Haaaaa design keseluruhan dapur ni memang ada ciri-ciri dapur idaman saya . Kalau macam ni memang saya bekenan sangat la . Saya masih dalam proses nak kumpul idea untuk dapur mudah-mudahan semua impian saya dapat di realisasi sebaiknya mengikut perancangan saya dan suami . 

Sunday 16 October 2011

Masak lomak cili api terung telunjuk n ikan sepat masin..

Assalmualaikum dan selamat pagi Ahad..

Minggu ni saya banyak masak menu masak lomak cili api la , saya masak menu favorite husband ni . Kalau ada menu masak lomak cili api memang berselera sangat dia makan . Cara nak masak masih sama macam masak lomak cili api yang lain kuah mesti pekat dan guna kunyit hidup serta cili api kampung yang kecil-kecil tu . Boleh dimasukkan juga ikan kering/masin sepat dalam gulai masak lemak ni tapi kali ni saya tak  goreng berasingan ikan sepat masin ni . Hmmm memang tak terkata sedapnya makan nasi..syukur alhamdulillah...psssttt kalau ada sambal tempoyak lagi la sodap kan hehehe...

BAHAN-BAHAN :


15 biji terung telunjuk - dibersih serta dibelah 2 saja
2 cawan santan pekat - boleh tambah
1 keping asam keping saiz kecil
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api - suka pedas tambah lagi ya
3 cm kunyit hidup

CARA MEMASAK

Masukkan semua santan , ikan bilis , bahan ditumbuk lumat , asam keping ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih kemudian masukkan semua terung telunjuk dan garam  secukupnya . Sekali sekala kacau serta biarkan sampai kuah mendidih dan terung telunjuk masak , boleh la ditutup api dapur . Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.

Ni la terung telunjuk..

Friday 14 October 2011

SOTONG GORENG RANGGUP

Sotong goreng ranggup memang favorite kami sekeluarga sebab tu la semalam saya masak lagi walaupun beberapa minggu sudah saya dah masak menu ni juga . Pagi-pagi semalam lepas hantar anak ke sekolah saya singgah pasar kat rumah saya ni tengok pekerja pasar tengah bawa turun sotong fresh dari mana tak tau la mungkin dari pasar borong Selayang la kot kan atau pasar borong Selangor . Geram betul saya tengok sotong yang sampai semuanya fresh sangat masih kenyal dan warna putih bersih . Saya beli dalam sekilo dan separuh dari sotong tu saya masak sotong goreng ranggup ni . Guna sotong fresh so hasilnya memang la sedap isi pejal dan manis sangat cuba kalau beli sotong yang dah lama mesti liat dan isi jadi kecut lepas digoreng . Memang sedap sotong segar dimasak goreng macam ni tapi tak boleh la diamalkan selalu makan sotong goreng ranggup ni sebab tinggi kolesterol dan tak bagus untuk kesihatan kita sekali sekala boleh la kan .

Sotong goreng ranggup sedap dicicah sos cili Thai..



Bahan-bahan yang diguna ni boleh ditambah atau dikurang mengikut citarasa sendiri . Kalau suka pedas masuk la sedikit serbuk cili . Kalau ada serbuk kari pun boleh ditambah dalam adunan tepung ni banyak mana ikut selera kita la ya . Kalau ada pak aji pun boleh juga ditambah saya pernah guna serbuk secukup rasa ditambah dalam adunan tepung ni dan hasilnya sotong goreng ni memang sedap 

BAHAN-BAHAN :

1 cawan gandum
1/4 cawan tepung beras
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk pati ayam/bilis - pilih yg mana suka

Sedikit serbuk lada hitam 
2 biji telur dipukul rata
Garam secukupnya 



CARA MEMASAK :


Masukkan semua tepung gandum , tepung beras , garam , baking powder , serbuk pati ayam , serbuk lada sulah dalam bekas yang sesuai dan digaul rata .

Pukul telur bagi rata saja kemudian masukkan sotong ke dalam telur dan gaul dengan cepat .


Sotong terus dimasukkan ke dalam adunan tepung dan digaul rata . Pastikan sotong digaul rata sehingga kering dan tidak melekat antara satu sama lain . Keluarkan sotong dan masukkan ke bekas lain yang kering . Goyangkan sotong dengan perlahan untuk menanggalkan lebihan tepung yang melekat pada sotong.


Panaskan minyak dan masukkan sotong ke dalam kuali. Goreng sotong terendam atau deep fry sehingga kekuningan dan sentiasa perhatikan sotong ini jangan goreng terlalu lama sehingga sotong bertukar warna ke kuning gelap sebab jika goreng terlalu garing sotong akan menjadi liat . Keluarkan sotong dan toskan seketika dan boleh dihindangkan sotong didalam bekas lain .

500 gm sotong sederhana besar - dibersihkan serta dipotong ikut pada citarasa sendiri kemudian gaulkan sotong bersama sedikit asam jawa untuk membuang hanyir dan toskan serta diketepikan dulu .


Masukkan sedikit demi sedikit sotong tadi ke dalam campuran tepung kemudain digaul rata sehingga sotong menjadi kering dan diselaputi nipis tepung . Angkat sotong dan digoyang-goyang perlahan untuk dibuang tepung berlebihan . Buat sampai habis semua sotong dan pastikan sotong betul-betul kering diseliputi tepung sahaja .



Sotong yang sudah digaul tepung dan boleh digoreng . Panaskan minyak secukupnya untuk goreng deep fry . Pastikan minyak cukup panas dan boleh la dimasukkan sotong dan digoreng sehingga sotong menjadi golden brown . Jangan goreng terlalu lama nanti sotong jadi terlebih masa dan menjadi kecut serta liat . Angkat sotong dan tos serta boleh la dihidangkan .

Wednesday 12 October 2011

Sambal hijau petai campur ikan bilis

Sambal yang sungguh tak dapat ku tolak tepi mesti mau makan laaa hehehehe

Sambal petai ni jadi warna hijau sebab saya hanya guna cili padi warna hijau . Kalau makan nasi dengan ada lauk sambal petai ni pun dah cukup dan kalau nak lagi sedap goreng ikan masin perhhhhh makan nasi pun mesti bertambah la hehehehe..resepi ni boleh diubah suai ikut pada selera sendiri ya..


BAHAN-BAHAN :

2 cawan ikan bilis - dibersih dan digoreng sampai garing
5 papan petai - kupas ambil petai
2 biji bawang besar - dimayang nipis-nipis
1 sudu besar gula
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR atau TUMBUK HALUS :

15 biji cili api warna hijau - kalau nak pedas tambah la lagi
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci belacan

CARA MEMASAK :

- Bersih ikan bilis dan digoreng agak garing . Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar , masukkan asam keping dan biarkan sampai sambal masak menjadi harum .

- Masukkan bawang besar yang dimayang nipis dan biarkan bawang masak sedikit layu kemudian boleh dimasukkan ikan bilis goreng serta dikacau rata . Masukkan garam serta gula secukup rasa serta dikacau rata semua bahan-bahan . Kemudian masukkan petai dan kacau bagi semua bahan mesra , bila sambal dah masak boleh la ditutup api dapur .

Sambal cili api ikan pari

Selalunya ikan pari ni saya suka masak asam pedas atau kari dan kadang-kadang saya grill cicah dengan air asam . Kali ni saya tukar sikit menu kebiasaan bila masak ikan pari ni saya cuba masak ikan pari sambal cili api pula dan hasilnya mmmm sedapp laaa. Saya masak ikut selera saya serta suami yang memang suka pedas-pedas dan saya guna cili api burung kampung yang saya kutip masa balik kampung dulu baru pedasnya asli kan...


BAHAN-BAHAN :-

500gm ikan pari - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
2 biji cili merah -dipotong kecil
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DIKISAR/TUMBUK LUMAT :-


15 biji cili api - ikut banyak mana kita suka
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci belacan

CARA MEMASAK :-

- Bersihkan ikan serta dipotong kemudain digaul dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak dan sedikit garing .

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .

- Kemudian masukkan bawang besar , cili capsicum , gula dan dikacau sekali sekala semua bahan. Masukkan air asam jawa kemudian terus kacau sambal . Selalunya saya akan masukkan 1-2 sudu besar gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang rasa pedas dari cili kering .

- Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan isi ikan yang sudah digoreng tadi serta garam dan kacau rata .Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur.

Tuesday 11 October 2011

Masak lemak cendawan kukur campur batang keladi

Lama dah saya cari cendawan kukur ni kebetulan hari Ahad lepas ke pasar tani kat rumah saya ni . Masa jalan-jalan dekat meja jualan sayur-sayur kampung pandangan mata saya ni terus terpandang cendawan kukur yang diletak dalam bekas plastik . Saya ambil/kaup cendawan kukur ni masuk plastik dan bila ditimbang harga cendawan kukur ni RM10 , saya ok saja dengan harga macam tu sebab dah lama juga tak masak menu cendawan kukur . Kalau nak tau cendawan kukur ni memang dah masuk dalam senarai makanan yang sangat di kehendaki kiranya WANTED la hehehe..

Masak lomak cili api cendawan kukur campur batang keladi ni cara nak masaknya sama saja macam resepi masak lemak yang lain . Berapa banyak bahan bergantung pada citarasa kita la ya kalau tak suka pedas jangan letak cili api banyak sangat . Kuah mesti pekat tapi kalau pekat sangat tambah la air sikit saja . Guna la kunyit hidup untuk dapat aroma dan rasa yang lebih sedap dan yang paling penting beli la bahan-bahan yang segar untuk hasil masakan yang sedap...

Tadi baru sempat saya jalan-jalan ke blog kawan-kawan yang dalam senarai bloglist saya tu dan macam biasa blog DAPUR TANPA SEMPADAN memang antara blog wajib saya masuk . Bila masuk tu saya baca macam biasa tup tup terkojut den tengok-tengok nama akak di sebut di blog MAT GEBU waa thanks ya Mat dan yang bestnya resepi sambal ikan dori saya tu memberi inspirasi untuk Mat masak sambal ikan campur potai yang semesti sedappppp....jom kita gi blog Mat dan tengok resepi-resepi yang sentiasa memberi inspirasi untuk akak cuba hehehehe THANKS Mat...


BAHAN-BAHAN :


2 cawan cendawan kukur
2 batang keladi -disiat kulit dan dipotong kecil-kecil
Santan kelapa secukupnya
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap
1 batang serai
sekeping asam keping saiz medium
Garam secukup rasa

* Boleh ditambah sedikit air jika kuah terlalu pekat

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

4 cm kunyit hidup
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan

CARA MEMASAK :

1. Basuh cendawan kukur untuk buang semua kekotoran kemudian di perah air dan ditos ketepi kan dulu .  Siat kulit batang keladi dan dipotong kecil , ketepikan dulu .

2. Tumbuk lumat semua bawang merah , putih , kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan jumlah cili api .

3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .

4. Masukkan semua cendawan kukur dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la dimasukkan batang keladi tadi . Sekali sekala kacau masak lemak ni menjadi empuk . Bila cendawan dan batang keladi dah masak boleh la ditutup api boleh la ditutup api dapur.


Cendawan kukur yang agak susah nak jumpa sekarang ni tapi kalau ke pasar tani masih ada dijual . Rasa cendawan ni memang unik serta sedap dimasak lemak cili api...


Ni pula rupa batang keladi yang sudah dibersihkan dan dipotong-potong..

Monday 10 October 2011

OREO CHEESE CAKE - kek birthday ADAM

Oreo cheese cake ni memang favorite anak-anak so last week saya buat la sebiji kek ni untuk celebrate birthday Adam yang ke 4 tahun . Kali ni saya guna resepi yang saya jumpa dari blog dan kalau nak tengok resepi asal boleh la klik SINI . Agak mudah nak buat cheese cake ni dan rasanya hmmmmm sangat-sangat sedap . Perlu simpan kek ni sekurang-kurangnya 8 jam supaya oreo cheese cake ni betul-betul keras dengan elok . Texture kek ni cukup elok lembut dan padat so perlu la ikut resepi ni betul-betul untuk dapat hasil yang sangat memuaskan ya tapi saya ubah sikit resepi kek ni macam saya tambah gula lagi sebab anak-anak suka manis so tapi jumlah bahan-bahan lain masih sama macam resepi asal...

Anakanda Adam posing bersama kek birthday..


Oreo cheese cake yang sedap sangat ni...


BAHAN-BAHAN :

250 grm cream cheese
300 grm cream/whipping cream
80 grm gula castor - boleh tambah jika suka lebih manis
45ml susu segar dalam kotak
10 ml lemon jus
1 sudu besar gelatin halal brand Nona
1 sudu kecil vanilla esen
3 sudu besar air suam
15 keping biskut oreo dihancur-masuk dalam adunan cheese


CARA MEMASAK :

base cheese cake , saya guna tin kek ukuran 8 inci .

BASE :
120 grm biskut oreo-dihancurkan
50 grm butter dicairkan

Biskut oreo dihancur halus kemudian digaulkan dengan butter yang dicair sehingga cukup sebati dan boleh dipadat atau dikepal-kepal . Kemudian semua adunan biskut ni tekankan sampai padat dalam bekas yang sesuai . Sejukkan selama 30 minit - 1 jam.




FILLING :
- Pukul whipping cream sehingga agak kembang dalam 2-3 minit sahaja dengan menggunakan speed sederhana dan pastikan jangan terlebih pukul ya . Kemudian simpan dalam peti sejuk .


-Bancuh gelatin dengan 3 sudu air suam dan semua lemon jus dalam periuk dan masak gelatin ni dengan menggunakan teknik double boiling sehingga gelatin betul-betul larut dan masak . Proses ni sekejap saja .


- Putar 250gm cream cheese bersama gula castor , esen vanilla dan susu hingga kembang creamy . 


Masukkan bancuhan gelatin ini ke dalam adunan chream cheese tadi dan gaul semua bahan kemudian masukkan adunan whipping cream tadi dan kacau semua adunan sehingga sebati . Kemudian masukkan semua biskut oreo yang dihancur dan gaul adunan bagi rata .

-Tuang adunan cream cheese tadi ke atas base. Sejukkan didalam peti sejuk selama 8-12 jam kalau biar lagi lama kek dalam peti sejuk lagi baik dan bila dah keras baru dikeluarkan dari acuan .

Saya hias pemukaan atas oreo cheese cake ni dengan kepingan biskut dan juga saya hancurkan beberapa keping biskut dan saya taburkan atas kek ni . Perlu pastikan kek ni betul-betul keras so perlu simpan kek ni dalam peti ais selama 8 jam atau lebih . Bila dah keras baru la boleh dikeluarkan kek ni dari acuan kek .

Friday 7 October 2011

Masak lemak cili api nangka muda

Alhamdulillah sedap nangka masak lemak cili api ni yang saya masak untuk kami makan tengahari ni dengan ikan masin , sambal belacan dan ikan tenggiri masak kicap..lagi satu menu simple dari dapur saya...

BAHAN-BAHAN :

Nangka muda secukupnya - direbus sampai empuk
santan pekat secukupnya
1 genggam ikan bilis - dibasuh
1 serai - dititik
1 helai daun kunyit - disiat
1 keping asam keping
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api - boleh tambah kalau suka pedas
1 inci kunyit hidup

CARA MEMASAK:


Masukkan semua santan , bahan ditumbuk lumat , serai , asam keping , ikan bilis , daun kunyit dan santan ke dalam periuk . Masak semua sampai kuah mendidih dan masukkan nangka tadi . Kacau semua bahan-bahan dan masukkan garam secukup rasa . Biarkan sampai nangka masak sebati dengan kuah dan mendidih kemudian boleh la ditutup api dapur . 


* Sentiasa kacau kuah supaya santan tak pecah minyak.

Happy birthday sayang..

Semalam birthday Adam yang ke 4 tahun so saya buatkan sebiji oreo cheese cake . Aisyah dan Adlina yang nak makan oreo cheese cake ni Adam ikut saja . Saya cuba resepi baru saya jumpa dari internet nanti saya kongsi resepinya di entry lain ya . So malam tadi lepas dinner kami celebrate birthday dan ambil beberapa keping gambar untuk kenangan insyallah hujung bulan ni saya nak buat birthday party untuk Adam . Happy birthday manja mama sorang ni...

Aksi Adam yang dah penat bergambar dan dah tak sabar nak makan oreo cheese cake tu , tengok la tu senyum pun malas je hehehe..ok la sayang jadi la dapat juga Mama snap gambar dia buat kenangan..

Lepas kakak-kakak usik buat lawak baru la Adam nak senyum..


Saya bersama anak-anak..


Abah dengan anak-anak , saya dah suami berukar-tukar jadi photografer hehehe..

ok la tu je entry ringkas saya di tengahari Jumaat ni..
Ceria selalu ya dan selamat berhujung minggu..