Pages

Tuesday 31 December 2013

Nannie di Instagram

Saya baru ada instagram , best juga ya hehe . Ni instagram saya - NORAINIKHUZAIFAH

foto dari google

Kenangan malam berinai Ika

Hari ni saya sambung cerita kisah pemilik stiletto yang cantik tu . Saat yang di tunggu pun sampai juga , pada malam Sabtu 21.12.13 telah berlangsungnya malam berinai buat Ika dan juga kenduri tahlil . Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar dalam suasana gembira . Seronok dapat berkumpul dengan saudara-mara ^_^ Saya ni tak pandai nak tulis karangan panjang berjela hehe so saya upload gambar saja la , let the photos do the talking ^_^

Pelamin yang cantik ^_^


Ika dipakai kan inai oleh Opah a.k.a my Mama ^_^


Proses melukis inai pada tangan , leka tengok kakak baju merah ni melukis corak bunga di tangan Ika . Cantik hasil kerjanya ^_^




Simple saja tapi cantik


Sepupu -sepupu kecil pun sama happy 


Cucu-cucu Opah yang kecil sama happy malam tu , seronok main laaa


Aisyah bersama Maisara dan Adlina - seronok tengok kak Ika melalui proses berinai ^_^

Ada lagi sambungan untuk n3 seterusnya saya akan upload gambar hari pernikahan serta majlis resepsi Ika bersama Ariff , insyallah tunggu...

Saturday 28 December 2013

Siapa gerangan empunya stiletto ni

Cantikkan stiletto ni , nak tau siapa punya ? kena tunggu la kalau nak tau kerana buat masa sekarang ni saya agak sibuk dengan urusan lain . Bila dah dekat penghujung bulan 12 ni banyak betul aktiviti dengan famili dan nak siapkan kelengkapan sekolah anak-anak untuk tahun 2014 . Insyallah nanti saya buat sambungan n3 kisah cerita di sebalik stiletto yang sangat cantik ni ^_^ 

SELAMAT MALAM ^_^


Thursday 26 December 2013

TRIFFLE yang di tunggu

Dah lama saya tak buat triffle ni sampai anak sulung saya Nur Aisyah dok tanya saja la bila Mama nak buat triffle . Aisyah memang suka makan dessert/manisan tak kira apa pun kek/coklat/pudding/aiskrim tapi Aisyah tak berapa gemar makan bubur/pengat . So untuk menunaikan pemintaan anak gadis ku yang sorang tu Mama buat la triffle yang cukup manis berlemak ni hehe . Happy Aisyah ^_^


BAHAN-BAHAN :

1  swiss roll 
1  tin fruit coctail
1  kotak jelly crystal ( tak kira brand apa pun boleh )

* Boleh juga diganti buah peach dlm tin

RESEPI UNTUK CASTARD :

1  tin susu sejat Ideal milk
1  tin air buah-buah dalam tin
4  sudu besar tepung kastard - secukupnya

CARA MEMASAK CASTARD : Campur semua bahan dalam periuk dan kacau dulu bagi tepung castard larut kemudian baru nyalakan api dapur dan terus kacau sampai kuah castard menjadi pekat dan berkilat .Terus tutup api dan kacau perlahan-lahan bila dan suam sikit baru dituang ke atas kek yang dah disusun dalam mangkuk yang sesuai.

* Kuah castard ni mesti di kacau masa proses memasaknya kalau tak kacau nanti kuah akan jadi berketul-ketul . Kalau nak sos castard lebih pekat tambah lagi tepung castard dan kalau nak lagi manis tambah la gula..

CARA NAK SUSUN ATUR TRIFFLE NI :

1. Potong kek swiss roll sederhana tebal dalam 2 cm ketebalannya , lepas tu susun kek dalam mangkuk yang sesuai , pastikan semua pemukaan mangkuk ditutup dengan kek .

2. Tuangkan sos castard yang dah dimasak tadi secara perlahan-lahan sampai menutupi lapisan kek tadi dan biar sampai sos castard sejuk . Ambil semua buah dalam tin yang sudah ditos awal tadi dan susunlah diatas sos castard tadi.


3. Bancuh jelly crsytal mengikut arahan yang diberi pada kotak pembungkus dan tuangkan secara perlahan-lahan atau menggunakan senduk , ceduk jelly ini dan tuang ke atas lapisan fruit coctail tadi secara perlahan-lahan sampai habis jelly ini.  Biarkan jelly sejuk dan mengeras sikit dan boleh la dimasukkan triffle ni ke dalam peti sejuk , bila jelly dah keras boleh la dimakan bersama whipping cream..

Lapisan triffle - paling bawah ialah swill roll kek , castard , fruit coctail dan paling atas jelly kristal .

Monday 23 December 2013

Simple saja - sup sotong

Cara masak sotong yang sangat ringkas , less is more . Saya dan famili cukup mengemari sup sotong ni terutama anak-anak ^_^


BAHAN-BAHAN:
800 gram sotong sederhana besar
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
cuka - secukup rasa

garam - secukup ras
air secukupnya
CARA MEMASAKNYA :


Bersihkan sotong , buang isi perut tapi ambil kepalanya kemudian basuh dan tos sotong serta dipotong ikut pada citarasa sendiri.


Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta merah sehingga layu . Kemudian masukkan  air secukupnya . Bila kuah sup dah mendidih terus masukkan sotong dan garam . Kacau semua bahan dan boleh la dimasukkan cuka secukup rasa . Kacau dan bila sotong dah masak boleh di tutup api dapur .

Wednesday 18 December 2013

SUP BEBOLA AYAM

Favorite anak-anak saya ni ^_^


BAHAN-BAHAN:

25 biji bebebola ayam - jenama Ayamas
1 batang carrot - yg kecil
sayur sawi - secukupnya
bunga kobis - secukupnya
1 peket cendawan inoki
sedikit sayur kobis - secukupnya
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih - saiz besar
Garam secukup rasa
sedikit bahan perisa "Secukup rasa'
Air secukupnya

CARA MEMASAK :

- Bersihkan bebola ayam , ketepikan dulu . Kupas semua kulit bawang dan racik semua bawang tu . Bersihkan semua sayur-sayuran serta dipotong dan ketepikan dulu . 

- Panaskan minyak secukupnya dalam periuk dan tumis semua bawang sampai layu dan menjadi wangi , masuk air secukupnya dalam periuk dan biar sampai sup mendidih dan masukkan semua chicken ball . Masukkan pula sayur carrot yg sudah dipotong kecil . Selang 2-3 minit masukkan pula bunga kobis . Bila bunga kobis dah sedikit layu boleh dimasukkan sayur sawi dengan cendawan inoki dan kacau semua bahan .  Masukkan sedikit bahan perisa 'Secukup Rasa' . Kacau semua bahan ini dan jika masih kurang masin baru ditambah garam secukupnya dan boleh ditutup api dapur .

Friday 6 December 2013

Masak lemak cili api talapia merah

Menu simple saja untuk hari ni , alhamdulillah.


BAHAN-BAHAN:
5 ekor ikan talapia merah
4-5 cawan santan 
1 batang serai saiz besar - dititk
1-2 keping asam keping

BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api
3cm kunyit hidup
garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
Satukan santan dengan semua bahan tumbuk , asam keping serta serai ke dalam periuk dan masak sampai kuah mendidih. Kacau kuah santan supaya tak pecah lemak . Kalau tak cukup kuah boleh ditambah santan lagi.
Kemudian masukkan ikan talapia yang sudah dibersihkan dan dipotong 2 , masukkan garam secukup rasa dan biarkan kuah mendidih . Bila ikan sudah bertukar warna dan masak boleh la ditutup api dapur.

Thursday 5 December 2013

Puding roti Chef Adu

Resepi puding roti ni saya dapat dari page FB Chef Adu . Memang sedap sangat pudding roti Chef Adu ni menepati citarasa saya dan anak-anak , alhamdulillah. 


Bahan A:

9 keping roti putih
mentega - secukupnya
jem strawberri - secukupnya
kismis secukupnya

Bahan B:

2 biji telur ayam
2 kuning telur
50 gm brown sugar/gula perang
330 ml susu full cream
100 ml cream
2 sudu besar serbuk buah pala
2 sudu teh esen vanilla
1 biji buah lemon - diparut kulit sahaja


SOS KASTAD

1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastad
3 sudu besar gula


CARA MASAK :

1. Sapukan sedikit butter pada pemukaan loyang pembakar . Sapu setiap pemukaan roti dengan butter dan jem strawberri secukupnya dan susun roti dalam loyang atau bekas yang sesuai . Masa susun roti tu taburkan sedikit kismis secukupnya pada pemukaan roti . Ulang susun sampai habis semua roti .

2. Kemudian pukul semua telur bersama gula perang sampai kembang dan pucat kemudian masukkan parutan kulit lemon serta serbuk buah pala dalam adunan telur tadi .

3. Cara buat sos castard - Masukkan susu dan cream dalam periuk dan panaskan sampai mendidih . Guna api kecil kemudian masukan adunan telur dalam susu panas tadi dan kacau perlahan-lahan sampai habis aduanan telur dituang . Terus kacau castard ni sampai masak dan tutup api dapur . 

4. Tuangkan castard ke dalam loyang yang sudah disusun dgn roti dan biar selama 30 minit  . Bakar  pudding roti ni dalam oven dengan suhu 180'C selama 30-40 minit atau sehingga masak . Bila dah masak keluarkan dari oven dan biar sejuk . 

5. 
Tuangkan sos kastard diatas puding semasa menghidang.


Puding roti yang baru keluar dari oven , masih panas dan sangat wangi..



Saya simpan pudding roti dan sos kastard dalam peti sejuk selama 6-8 jam atau semalam . Saya dan anak-anak lebih suka makan puding roti yang sejuk , memang sedap alhamdulillah .

Wednesday 4 December 2013

Pasta bakar xtra keju

Yum yum sekali-sekala boleh letak xtra keju , favorite anak-anak saya ni ^_^


BAHAN-BAHAN :

500gm pasta penne
1 biji bawang besar-dicincang
3 ulas bawang putih - dicincang
2 tin sos bolognese - Prego
1 cawan susu full cream milk - dalam kotak
1 peket ayam cincang
2 sudu besar mentega
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak masak
Keju chedder , parmesan dan monzarella - utk ditabur dlm dan atas pasta

*saya campurkan 1 cawan susu full cream ke dalam sos bolognese untuk mengimbangkan rasa masam , manis serta lemak . 

CARA MEMBUAT :

1) Rebuskan pasta sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan sekejap. Panaskan minyak dan butter kemudian tumiskan bawang putih serta bawang merah sampai terbit bau wangi . Masukkan ayam cincang dan kacau sehingga daging ayam masak kemudian masukkan sos bolognese Prego serta terus kacau sampai semua bahan menjadi sekata.

2) Masukkan pasta tadi dan gaul dengan kuah sos . Masukkan susu serta kacau supaya sebati dengan bahan-bahan lain kemudian masukkan 1/2 cawan atau lebih campuran keju cheddar/mozarella dan kacau semua bahan bagi mesra . Jika kurang masin baru la ditambah garam.

3) Tuang semua bahan tadi ke dalam mangkuk yang sesuai . Taburkan keju cheddar/monzarella/parmesan dan bakar dalam oven dengan suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga masak.

Alhamdulillah memang sedap 

Tuesday 3 December 2013

Kek Keju Salji a.k.a kek keju meleleh..

Saya dapat tau tentang kek cheese meleleh ni bila tengok di fb kawan-kawan . Waaa apa la yang melelehnya rupa-rupanya topping cream cheese yang agak cair dan meleleh bila di curahkan atas kek . Saya dapat resepi kek ni dari fb dan saya ubah suai sikit , saya tambah jus lemon dalam adunan cream cheese untuk bagi balance rasa masam manis . Anak-anak saya suka betul kek ni yang memang sedap bila dimakan sejuk ^_^


BAHAN-BAHAN :

100 grm tepung Hongkong*
60 grm tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
2 sudu besar ovalette
100 grm gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
50 ml susu fresh milk atau air sejuk
75 grm mentega cair

Cara Masak kek :

-Panaskan oven kepada suhu 180'C . Ayak semua bahan bertanda * dan ke tepi kan dulu . Cair kan mentega dan ketepikan dulu .

-Pukul semua telur bersama gula hingga kembang kemudian masukkan susu , esen vanilla , ovalette ke dalam adunan dan digaul rata . Masukkan mentega cair dan digaul rata . Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati . Pukul adunan ni selama 1-2 minit sehingga adunan sebati .

- Masukkan adunan kek ke loyang dan bakar kek dalam oven dengan api atas dan bawah selama 45 minit mengikut kepanasan oven masing-masing atau sehingga kek masak . Sejukkan dulu kek ni sebelum boleh dihidang kan . 

CARA BUAT CREAM CHEESE 

Bahan-bahan :

250 grm cream cheese
1/2 tin susu pekat manis
50ml whipping cream
1 sudu kecil jus lemon - boleh tambah

- Masukkan semua bahan dalam mangkuk yang sesuai dan dengan mengguna mesin mixer , pukul semua bahan ni sehingga sebati tidak berketul-ketul dan kembang .

* untuk hiasan boleh ditabur parutan cheedar cheese .


CARA NAK HIDANG KEK

Bahagikan kek menjadi 2 bahagian . 1 kek diletak dalam pinggan dan tuangkan adunan cream cheese atas kek ni dan disapu rata . Kemudian letak kek ke 2 atas kek ni dan tuang serta sapu semua cream cheese sampai menutupi semua bahagian kek . Taburkan parutan cheddar cheese ke atas kek ni . Masukkan dalam peti sejuk selama semalaman sebelum nak makan . Kek ni akan lebih sedap dimakan bila sejuk .

Monday 28 October 2013

Masak lemak pucuk peria ikan sardin tin

Menu ikan sardin tin campur pucuk peria kambas ni mak mertua saya yang masak masa raya haji yang lepas . Menu istimewa untuk makan tengahari masa raya Haji yang lepas , riuh rendah rumah mertua saya sebab raya Haji kali ni ramai adik beradik suami saya balik kampung termasuk la kami sekeluarga .Selalunya ikan sardin tin mak mertua saya buat sambal tumis tapi kali ni mak mertua saya masak lemak kuning campur dengan daun peria kambas . Alhamdulillah sangat-sangats edap ^_^


BAHAN-BAHAN :

1 tin besar ikan sardin 
4 santan - kalau tak cukup tambah sikit lagi
3 cm kunyit hidup
8 biji cili api
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - saiz kecil
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :


Bersihkan daun peria kambas , tumbuk sampai kumat cili api dengan kunyit hidup kemudian titik serai . . Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan dan serai yg dititik . Hidupkan api dapur dan biar sampai kuah mendidih . Masukkan semua pucuk daun peria dan garam serta asam keping .  Jika kuah dah cukup masam tak perlu ditambah asam keping . Masukkan semua isi ikan sardin tin dan 1-2 sudu kuah sardin tin ni . Kacau kuah sekali-sekala supaya tak pecah minyak, bila dah mendidih dan pucuk peria dah masak boleh la ditutup api dapur .

Sunday 27 October 2013

Nasi tomato


BAHAN-BAHAN:

4 cawan beras basmathi
5 cawan air
3/4 cawan susu cair
3 helai daun pandan - disimpul & ikat
3 sudu besar tomato puree - boleh ditambah 1 sudu lagi
2 biji buah tomato masak ranum - dipotong kecil-kecil
5 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Garam secukup rasa

BAHAN TUMISAN :

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
4 cm halia
3 biji buah pelaga
1 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih

CARA MEMASAK :

Bersihkan beras basmathi dan rendam beras selama 30 minit . Bila cukup 30 minit beras ni di tos serta di ketepi kan dahulu . Kupas semua bawang dan halia serta dipotong dan semuanya dikisar sehingga halus kemudian buah tomato dipotong kecil-kecil .

Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua minyak sapi dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan tumisan sampai wangi dan semua bawang menjadi layu kekuningan kemudian masukkan buah tomato dan kacau sehingga buah tomato layu kemudian masukkan tomato puree.

Kemudian masukkan semua air , susu cair , daun pandan serta biarkan sampai mendidih dan boleh la dimasukkan semua beras , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila nasi dah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi serta boleh la ditutup suis periuk nasi ini .

Thursday 24 October 2013

Rendang ayam daun puding

Alhamdulillah sedap.


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam tua
1/2 kilo pati santan
 santan cair secukupnya
7 batang serai- dititik
1 helai daun kunyit - diracik
3 sudu besar kerisi
1-2 keping asam keping
BAHAN DITUMBUK LUMAT:
15 biji cili api
2 inci kunyit hidup

CARA-CARA MEMASAK :
1) Bersihkan daun puding dan ambil daun yang muda sahaja . Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam kuali . Kemudian masukkan bahan tumbuk , serai daun kunyit , asam keping , ayam dan santan cair secukupnya sehingga menutupi ayam dalam kuali . Gaul semua bahan dan biarkan sampai kuah mendidih dan ayam masak serta lembut . Jika ayam masih liat tambah lagi santan cair dan terus masak sehingga daging ayam lembut .
2) Seterusnya masukkan santan pekat , garam , kerisik , daun puding dan terus kacau . Biar kuah mendidih dan daun puding masak serta kuah jadi sikit . Boleh la ditutup api dapur dan dihidang .

Daun puding

Tuesday 22 October 2013

Ayam goreng berempah


BAHAN-BAHAN :

 1 ekor ayam yang besar - dipotong 12 bahagian
 1 peket rempah kari daging
 2 inci halia
4 batang serai
1 biji bawang besar - saiz besar
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil biji ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
2-3 tangkai daun kari
minyak masak secukupnya utk deep frying

* tambah atau kurang bahan mengikut citarasa sendiri

CARA MEMASAK :

- Ayam dipotong 12 bahagian dan dibersihkan , tos ketepikan dulu . Kisar semua halia , bawang merah , serai dan bawang putih . Kemudian kisar pula jintan putih , biji ketumbar dan jintan manis . Masukkan semua bahan - bahan kisar bersama garam secukupnya dan semua daun kari ke dalam bekas berisi ayam tadi , semua bahan digaul rata dan perap selama 2-3 jam .

Panaskan minyak yang secukupnya dan goreng semua ayam sampai masak . Bila dah masak boleh diangkat dan tos ayam . Ayam ni boleh dimakan dengan nasi putih , nasi lemak , nasi minyak , nasi tomato , nasi briyani dan lain-lain jenis nasi lagi . 

Ayam yang dah digaul dgn semua bahan perapan .

Monday 21 October 2013

Kek keju topping sos apple

alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN :

250gm cream cheese Philadelphia
200ml cream jenama Anchor atau Emborg
90grm gula kastor
2 biji telur
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar jus lemon
sos apple untuk topping

BAHAN UTK BASE :

180grm biskut digestive
90grm mentega - dicairkan

CARA MEMBUATNYA :

-Panaskan oven kepada suhu 180'C selama 5-10 minit . Hancurkan sehingga lumat semua biskut dan digaul bersama dengan semua butter kemudian masukkan biskut ni ke dalam loyang kek dan ditekan  sampai padat untuk menjadi base kek keju ni . Ketepikan dulu .

-Putar semua cream cheese dengan gula sehingga kembang dan ketepikan dulu anggaran dalam 3 minit . Putarkan cream sehingga menjadi pekat , pastikan anda jangan terlebih putar kerana cream akan jadi butter . Pukul pula semua telur sehingga mesra anggaran dalam 1 minit saja .

-Satukan cream cheese , cream , telur , 3 sudu tepung gandum dan lemon jus dalam satu bekas dan putar/pukul adunan ni sehingga semua cukup sebati dan mesra anggaran dalam 3 minit .

-Masukkan semua bancuhan kek ni ke dalam loyang kek tadi dan goyang-goyangkan loyang supaya adunan kek menjadi padat . Bakar kek selama 40 minit atau sehingga masak mengikut kepanasan oven masing-masing .  Selepas 30 minit boleh la ditutup pemukaan loyang kek dengan aluminium foil supaya kek tidak hangus dan terus proses membakar . Saya cucuk bahagian tengah kek dgn lidi dan bila ditarik keluar lidi tu bersih saja itu tandanya kek . Keluarkan kek dan biar sejuk kemudian simpan kek selama  1 malam dalam fridge/peti sejuk sebelum dihidangkan .

Sunday 20 October 2013

Pagi Ahad sarapan di taman

Pagi Ahad kami sekeluarga bersarapan di taman , cuaca pun elok saja pagi ni redup nyaman . Tak ada menu special saya hanya masak nasi goreng ikan bilis bersama teh o , bismillah jemput makan....


BAHAN-BAHAN:

5 cawan nasi
2 biji telur
3 sudu besar sos tiram - boleh tambah
10 kacang panjang
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK HALUS :

2 genggam ikan bilis - boleh tambah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MEMASAK :

1) Rendamkan ikan bilis sehingga lembut kemudian ditos dan ditumbuk dgn semua bawang . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan yang ditumbuk tadi sampai naik bau harum.

2) Masukkan telur serta dikacau sampai masak kemudian masukkan sos tiram dan sayur kacang panjang yang sudah dipotong kecil .Masukkan pula nasi yang telah dilerai-leraikan tadi dan kacau sehingga semua bahan menjadi mesra . Masukkan garam secukup rasa  kacau sehingga nasi goreng masak dan boleh la ditutup api dapur.

Nasi goreng ikan bilis

Wednesday 16 October 2013

Cup cake cokolat

Saya buat cupcake coklat ni untuk Aidiladha , alhamdulillah .

Yum yum alhamdulillah.


BAHAN-BAHAN :

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan mentega 
1 sudu besar serbuk koko
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu full cream milk-kotak

Cara Membuatnya:

-Panaskan oven kepada suhu 180'C . Ayak tepung bersama serbuk koko dan ke tepi kan dulu .

-Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur ke dalam adunan dan dipukul sebati  sampai kembang . Masukkan esen vanila dan susu dan digaul rata . Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sambil dikaup balikkan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu hingga adunan sebati . Pukul adunan ni selama 2 minit sehingga adunan sebati .

6. Masukkan adunan kek ke dalam paper cup dan bakar kek selama 20 - 25 minit mengikut kepanasan oven masing-masing atau sehingga cup cake masak . Setelah kek masak , sejukkan seketika dan boleh la di hidangkan . 


Begini rupa cup cake coklat tanpa topping ^_^

Saturday 12 October 2013

Pepahat tumis pedas manis


BAHAN-BAHAN :

1  peket pepahat anggaran dalam 1.5kg - dibersihkan
2  ulas bawang putih
3  biji bawang merah
1 inci halia
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan nampla
3 sudu besar sos plum
Kicap manis secukup rasa
Air masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa - jika perlu

CARA MEMASAK :

Rendam sekejap pepahat dalam 30 minit kemudian diangkat serta tos dan diketepikan dulu . 2-3 kali rendam untuk buang pasir yang ada pada pepahat ni . tos dan ketepikan .  Semua bawang merah , bawang putih dan halia dikisar .  
              
Panaskan minyak secukupnya untuk menumis dan masukkan semua bahan yang dikisar tadi serta dikacau . Bila dah wangi masukkan cili kisar dan kacau serta bairkan sampai cili masak terbit minyak . Masukkan semua cili sos , sos nampla , sos tiram dan dikacau rata . Kemudian boleh la dimasukkan semua pepahat dengan kicap secukup rasa . Gaul semua bahan dan masukkan sedikit air supaya ada kuah sikit . Bila pepahat dah masak boleh dirasa kuah jika ada yang kurang boleh ditambah bahan ikut citarasa sendiri . Bila semua dah sedap boleh la ditutup api dapur dan boleh dihidang pepahat ni .

Pepahat fresh dari pantai Morib .

Wednesday 9 October 2013

Sedapnya sayur brokoli

Yum..yum alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN :

500 gm sayur brokoli 
1 ulas putih
1 biji bawang merah
2 sudu besar sos tiram - boleh tambah
2 sudu besar kicap cair - blh tambah
1 sudu besar kicap manis
sos ikan nampla secukup rasa
1 sudu kecil minyak bijan
air masak/kosong secukupnya

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sayur brokoli dan dipotong kecil , ketepikan dulu . Bersihkan semua bawang dan  ditumbuk lumat . 

2) Saya masak sayur ni dengan teknik stir-fry iaitu kuali dan minyak betul-betul panas so sayur ni dimasak dengan sangat cepatd alam 5-8 minit saja . Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi kemudian masukkan sayur brokoli , sos tiram  , kicap cair dan kicap pekat  . Jika sayur nampak kering masukkan sedikit air kemudian kacau semua bahan . Masukkan minyak bijan dan sos nampla secukup rasa . Tambah dan kurang bahan mengikut selera sendiri . Bila sayur dah masak boleh terus ditutup api dan dihidang . 

Tuesday 8 October 2013

Ikan tenggiri tumis kicap...

Hitam hitam si tampuk manggis ,
Walaupun hitam dipandang manis..

Masak kicap ni rupanya memang la macam tak menarikkan tapi hanya yang rasa tau sedap ke atau tak sedap ikan tenggiri tumis kicap ni . Resepi simple dari dapur nannie untuk hari ni . Bahan utama lauk ni ialah kicap manis Kipas Udang dan bawang besar . Simple tapi sedap 'SS' ^_^


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan tenggiri kecil - anggaran 1 kilo
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
2 biji bawang besar
kicap manis 'Kipas udang' - secukupnya
2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil lada hitam -boleh ditambah
Minyak masak secukupnya

* Sya guna minyak yang agak banyak utk menumis

CARA MEMASAK:


1) Bersihkan ikan potong menjadi kepingan kecil dan kemudian digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan sehingga agak garing dan angkat toskan ketepikan dulu.

2)Tumbuk semua bawang merah/putih , biji lada hitam . Tumis bahan tumbuk ini sampai naik bau wangi . Masukkan pula bawang besar yang telah dipotong nipis-nipis serta kacau dan biarkan layu sedikit.

3) Kemudian masukkan semua ikan tenggiri yg sudah digoreng , kicap , sos tiram dan kacau semua bahan ni . Bahan boleh ditambah atau dikurangkan ikut selera sendiri .

Monday 7 October 2013

Ketam masak lemak kuning

Ketam ni dimasak cara yang paling simple tapi yang paling sedap ikut citarasa kami sekeluarga la . Ketam ni saya beli dari Pantai Morib so memang segar dan harganya cukup murah sekilo RM15 . Sekarang ni musim ketam bertelur so isinya banyak dan sangat-sangat manis , alhamdulillah sedap ^_^


BAHAN-BAHAN :

2 kilo ketam 
santan - secukupnya
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
3 batang serai - dititik
1-2 keping asam keping
Garam secukup rasa

* Boleh juga dimasukkan nenas dalam masak lemak ni dan tak perlu la guna asam keping . Banyak mana nak guna santan ? pastikan kuah/santan dapat menutupi semua ketam semasa dalam periuk

CARA MEMASAK :


Bersihkan ketam dan potong dua , titik kaki bagi senang nak makan nanti . Semua bawang dan kunyit hidup ditumbuk lumat . Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk bersama santan dan serai yg dititik . Hidupkan api dapur dan biar sampai kuah mendidih . Pastikan santan menutupi ketam dalam periuk . Masukkan semua ketam , asam keping dan garam . Kacau kuah sekali-sekala supaya tak pecah minyak, bila dah masak ketam ni akan bertukar warna .

Sup cendawan & roti bakar

Sarapan pagi Isnin , alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN:

400grm cendawan butang Swiss brown
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
2 cawan air 
250 ml cream masakan
2 sudu besar butter
1 sudu besar olive oil
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

Boleh juga diguna white button mushroom . Boleh jga diletak sedikit kiub ayam .

CARA MEMASAK :

- Potong semua cendawan kecil-kecil  dan racik semua bawang . Panaskan butter bersama olive oil kemudian tumis semua bawang yang diracik tadi sehingga bawang menjadi layu . Masukkan cendawan tadi dan kacau cendawan sehingga masak serta cendawan menjadi lembut . Masukkan sedikit demi sedikit air dan biar sampai mendidih . Bila cendawan dah masak layu boleh ditutup api dapur . Masukkan semua cendawan bersama air sup dan kisar cendawan ni sehingga hancur .

-. Masukkan balik sup cendawan yg sudah dikisar tadi ke dalam periuk dan terus masukkan cream maskan dan kacau semua bahan bagi sebati . Boleh la dirasa sup ni jika kurang masin boleh la masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa . Jika sup sedikit cair boleh ditambah lagi cream masakan atau jika sup terlalu pekat tambah sedikit susu segar dlm kotak .

-Kacau sup cendawan ni perlahan-lahan dan biarkan sup mendidih serta menjadi pekat bila dah masak boleh la ditutup api dapur . Boleh terus dihidangkan dan sedap dimakan dengan garlic bread atau roti bakar biasa 

- Anda boleh tambah atau kurang bahan-bahan mengikut citarasa anda sendiri 

Thursday 3 October 2013

Masak rebus ikan bawal emas


BAHAN-BAHAN :

2 ekor ikan bawal emas - dibersih
1/2 biji bawang besar - dimayang nipis-nipis
2 ulas bawang putih
3cm halia muda
4 biji buah tomato
1 batang serai
air asam jawa secukup rasa
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil minyak bijan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis

* boleh tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri 

CARA MEMASAK :


Bersihkan ikan dan dipotong 2 kemudian kupas semua kulit bawang , halia dan dimayang nipis . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bawang serta halia sehingga wangi kemudian masukkan serai yg sudah dititik . Masukkan sos tiram , minyak bijan dan air secukupnya . Kacau semua bahan sehingga sebati dan masukkan buah tomato yg dipotong 4 . Biarkan kuah mendidih dan boleh la dimasukkan ikan bawal emas tadi serta kacau . Masukkan air asam jawa secukup rasa atau 1 asam keping dan kacau semua bahan serta ditutup periuk .

Bila ikan masak serta kuah mendidih boleh la dirasa kuah jika kurang masin boleh ditambah garam dan bahan-bahan lain . Ubah suai bahan ikut selera sendiri . Kacau bagi semua bahan mesra dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

Tuesday 1 October 2013

Kari ikan gerut

Dah lama tak masak kari , sedapnya kari ikan gerut ni alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN:


1 ekor ikan gerut - anggaran berat 1.5 kg 
4 biji bawang merah 
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari-ambil daun saja
1 sudu kecil halba campur
1 sudu besar cili kering kisar
1 peket rempah kari ikan - saya guna Baba`s 
4-5 cawan santan - boleh tambah
Garam dan air asam jawa secukup rasa

CARA MEMASAK:
-Bersihkan ikan gerut dan dipotong 3 dan ketepikan dulu . kupas semua bawang serta racik nipis-nipis .

- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama halba campur serta daun kari , kacau semua bahan sampai bawang layu . Masukkan cili kisar tadi dan kacau sekejap sehingga cili masak .
-Letakkan rempah kari di dalam mangkuk kecil dan campurkan sedikit air serta kacau rempah itu dan kemudian tumis di dalam periuk . Rempah kari mesti sentiasa dikacau supaya tidak menjadi hangit. Biarkan rempah masak dan terbit minyak.

-Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan semua santan dan kacau supaya semua bahan menjadi mesra. Jika kuah terlalu pekat boleh ditambah santan cair . Bila kuah mendidih masukkan semua ikan gerut tadi . Masukkan garam dan air asam jawa secukup rasa .Biarkan seketika sehingga kuah mendidih kemudian rasa garam dan masam kuah supaya sesuai dengan selera. Kurang atau tambah bahan ikut selera sendiri .Bila ikan dah masak boleh la ditutup api dapur .