Pages

Friday 12 August 2011

Pembuka selera...kerabu taugeh & kacang kelisa...

Pagi tadi pegi pasar banyak betul barang yang nak dibeli , ye la bila tengok semua bahan-bahan masak yang fresh memang tergoda la akak ni hihihi..mula-mula tu nampak sotong fresh teringat nak buat kerabu sotong tapi bila nampak kacang botor ni terus saya nak buat kerabu kacang botor campur taugeh dan udang kering hmmmmmm sedap-sedap...saya buat kerabu ni sejam sebelum berbuka so kerabu ni maintain fresh ranggup gitu :)

Sedapnya ranggup kerabu ni yum yum syukur alhamdulillah..


BAHAN-BAHAN :

8 biji kacang botor/kelisa
2 cawan taugeh segar 

1 biji bawang besar
1-2 biji cili merah
segenggam udang kering - rendam sekejap
1 biji limau nipis
Kerisik secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi.


CARA PENYEDIAAN:

Bersihkan taugeh dan dicelur sekejap lebih kurang dalam 30 saat saja jangan celur lama nanti terlebih masak taugeh jadi layu . Bersihkan kacang botor dan dipotong nipis-nipis kemudian potong bawang besar serta cili merah nipis-nipis juga ketepikan dulu . Tumbuk udang kering dengan cili merah sampai lumat , perah limau nipis dan ambil  jusnya.

Masukkan taugeh , kacang botor , kerisik , cili , udang kering & cili merah yg ditumbuk , bawang merah , jus limau nipis , serbuk lada hitam , garam dan gula secukup rasa ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata . Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing , boleh juga ditambah cili merah yang dipotong nipis atau cili api .


Semangkuk besar kerabu yang saya makan macam salad dengan ikan bakar . Taugeh hanya dicelur sekejap lebih kurang 30 saat saja dalam air panas supaya tidak menjadi terlalu lembut dan kacang botor dipotong nipis-nipis . Saya suka guna banyak bawang merah bila buat kerabu sebab bawang ni ada rasa manis yang membuat kerabu bertambah sedap .

7 comments:

  1. berselera maklong tengok kerabu nani ni..
    hari itu ada suruh anak beli kerabu kat bazar ramadhan tapi tak best langsung..

    ReplyDelete
  2. fuh...rasa lapar lak tgh hari nie tgk kerabu. follow blog u...^_^

    ReplyDelete
  3. to yummylittlecooks,
    tq ya dtg blog saya ,mmg kerabu ni sedap cuba la

    ReplyDelete
  4. to along maklong.
    selalu mcm tu la kalau kita beli kt bazar kan x puas hati , maklong cuba la buat kerabus endiri mmg sedap

    ReplyDelete
  5. to ibnuismil,
    tq follow ya hihih sabar2 nanti berbuka blh makan ya

    ReplyDelete
  6. erm...sodap. Nk tanya skit..kalu tambah serai potong halus-halus boleh tak?

    ReplyDelete