Pages

Monday 8 August 2011

Bubur pulut hitam

Bubur yang akak baru masak untuk berbuka petang ni sedapnyaa syukur alhamdulillah , anak akak Aisyah yang suka sangat makan bubur ni dan selalunya akak simpan dulu bubur ni dalam peti sejuk baru sedap dimakan yum yum...

BAHAN-BAHAN :

1 cawan pulut hitam
4 cawan air - tambah kalau pulut tak cukup kembang
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya - ikut citarasa masing-masing
Santan kelapa secukupnya - ikut selera masing-masing
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

CARA MEMASAK :

Bersihkan pulut hitam dan rebus pulut hitam sampai kembang dan sampai air rebusan tinggal sikit .

Masukkan santan yang secukupnya dalam periuk berisi pulut yang sudah kembang tadi kemudian masukkan gula melaka secukupnya , daun pandan , gula pasir secukupnya dan 1/4 sudu garam (ikut pada citarasa masing-masing) . Hidupkan api dapur dan kacau semua bahan-bahan dan rasa bubur ni jika masih kurang manis boleh la ditambah gula lagi .

Biarkan bubur masak serta mendidih , sekali -sekala kacau bubur supaya semua bahan cukup mesra . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

3 comments:

  1. salam nani..
    lama tak jenjalan ke dapur nani ni..
    terliur tengok bubur pulut hitam ni..
    selalu beli je kat bazar ramadhan kalau teringin..
    anak2 maklong tak berapa suka kut..

    ReplyDelete
  2. wlksalm maklong ,
    tq sudi singgah sini , saya selalu juga ke blog maklong . bubur pulut hitam ni favorite saya n anak sulung je suami dn 2 org anak lagi x berapa suka .

    ReplyDelete
  3. Este arroz tiene que estar muy bueno. por aquĆ­, no voy a encontrar hojas de pandanus. ¿A que se parece su sabor?.
    Gracias por pasarte por mi blog. Besos.

    ReplyDelete