Pages

Friday 12 August 2011

Bubur kacang campur jagung

Bubur untuk berbuka 12 Ramadhan

Pagi tadi masa di pasar saya terpandang jagung manis yang sangat cantik , terus saya tergoda nak beli hihihi . Saya plan nak masak bubur jagung dan bila balik rumah masa saya cari gula dalam gobok kat dapur saya jumpa pulak kacang hijau so saya campurkan dua bahan ni dan terhasil la bubur kacang jagung manis ni...

Memang sedap la bubur jagung campur kacang hijau ni lepas tu saya masukkan sekali sagu . Kalau masak bubur saya memang guna pati santan yang pekat dan saya guna banyak gula melaka sebab rasa manis gula melaka ni lain sikit dari gula pasir . Nak bagi bangkit rasa lemak bubur saya letak sedikit garam kiranya secukup rasa la jangan la letak banyak pulak garam nanti terlebih masin hihihi , paling penting jangan lupa daun pandan ya...

Makan semangkuk tak cukup laaa lagi sedap makan masa sejuk yum yum...

BAHAN-BAHAN :

1 cawan kacang hijau
1-2 batang jagung manis
Gula melaka secukupnya
Gula pasir secukupnya - ikut citarasa masing-masing
Santan kelapa secukupnya - ikut selera masing-masing
1/4 sudu kecil garam
2 helai daun pandan

CARA MEMASAK :

Bersihkan kacang hijau dan masak kacang hijau bersama santan , biji sagu , gula melaka dan daun pandan , biar sampai kacang kembang .

Jika santan dah jadi sikit boleh ditambah lagi kemudian masukkan semua jagung yang sudah dipotong tadi , masukkan gula pasir secukupnya dan 1/4 sudu garam (ikut pada citarasa masing-masing) . Kacau semua bahan-bahan dan rasa bubur ni jika masih kurang manis boleh la ditambah gula lagi .

Biarkan bubur masak serta mendidih , sekali -sekala kacau bubur supaya semua bahan cukup mesra . Bila dah masak boleh la ditutup api dapur .

Bila masak bubur saya mesti masukkan sagu bagi banyak lagi bahan dalam bubur . Sagu ni memang sedap selain daripada tu sagu ni pun boleh buat kuah bubur yang kita masak tu jadi pekat .

No comments:

Post a Comment