Pages

Thursday, 21 July 2011

Murtabak mini maggi

Sarapan pagi ni akak masak murtabak mini maggi yang sedap dicicah dengan cili sos dan thousand island atau dengan mayonis . Sedapnyaaa makan sekali mesti nak lagi...

Yum yum sedapnyaaaaaa.....

BAHAN-BAHAN :

4 peket maggi - direbus mee saja
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
5 biji telur
1 batang carrot
Isi ayam dan chicken ball secukupnya
3 sudu besar tepung jagung
4 peket serbuk perisa maggi
Sedikit daun sup dan bawang

* Peket serbuk maggi jangan dibuang boleh diguna sebagai bahan perisa.

CARA MEMASAK :

Bersihkan isi ayam serta chicken ball dan potong semua menjadi ketulan kecil . Kupas semua bawang dan  diracik halus kemudian bersihkan carrot dan dipotong kecil-kecil . Bersihkan daun bawang dan sup serta diracik halus juga . Rebus mee maggi sehingga kembang dan tos kemudian ketepikan dulu .

Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang sehingga menjadi layu dan wangi kemudian terus masukkan isi ayam kacau , masukkan chicken ball , carrot , daun sup/bawang dan kacau semua bahan sehingga isi ayam masak . Masukkan sepeket serbuk perisa maggi dan kacau .

Masukkan semua  mee maggi , tepung jagung kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau semua bahan-bahan ni . Masukkan serbuk perisa maggi secukupnya dan rasa jika kurang masin boleh la ditambah lagi serbuk perisa maggi atau bahan-bahan lain kemudian kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan rata . Fungsi tepung jagung supaya adunan mee dan bahan-bahan lain melekat .

Panaskan frying pan dengan sedikit minyak dan goreng murtabak ni sehingga masak . Angkat dan tos serta boleh dihidangkan . 

Akak guna acuan bulat bertangkai telur benjo untuk bagi murtabak ni jadi bentuk bulat dan padat . Mudah nak guna acuan ni cuma pastikan minyak cukup panas sebelum adunan dimasukkan ke dalam acuan ni dan gunakan api sederhana besar supaya maggi ni masak sama rata dan bahagian bawah maggi tidak hangit . Tanggalkan perlahan-lahan acuan ni dari adunan maggi kemudian terbalikkan mutabak maggi ini perlahan-lahan biar sampai masak sebelum diangkat dan dihidangkan.

18 comments:

  1. wah sedapnye...ika xpnh mkn pun murtabag maggi ni huhu,ade mase insyaAllah nk try hehe,terima kaish kak :)

    ReplyDelete
  2. fuh menyelerakan lah ! tengok pun sedap...

    ReplyDelete
  3. codapnyerr.. nak cube buat juge ler^^ thanks for sharing!btw tengs singgah my blog.. follow disini juge!

    ReplyDelete
  4. adik lelaki saye pandai buat nie. adoiii yg kakak nie xreti pun. hehehe

    ReplyDelete
  5. mmg sedap maggi bile dah jadi murtabak nih.. kak nannie, dtg umah ambik award ye..

    ReplyDelete
  6. first time donga murtabak magi..leh try sebelum pose nih..cam sodap yo=D..mekacih kak nanie sinngah dan polo blog cikin..cikin polo blog kak nani jugak..=D

    ReplyDelete
  7. tembamnyaaaa murtabakk,,,terima kaseh follow blog saya ;)
    new entry - http://nineynur.blogspot.com/2011/07/moh-makan.html

    ReplyDelete
  8. to afiqah,
    tq singgah sini ya cuba la masak murtabak ni senang nak masaknya

    ReplyDelete
  9. to ummi,
    mmg sedap murtabak maggi ni

    ReplyDelete
  10. to luna adi,
    tq ya singgah n follow akak balik , murtabak ni mmg sedap cuba la masak.

    ReplyDelete
  11. to reen tart nenas,
    sama je cara masaknya hihihi maggi juga

    ReplyDelete
  12. to nadya,
    memang sedap murtabak ni , akak dapat award alaaabestnya tq k akak gi ambik lepas ni

    ReplyDelete
  13. to nurasyiqin,
    hihi x pernah dengar ya ttg murtabak maggi ni haa kena cuba buat tu,ok tq ya chikin singgah n follow akak balik dtg sini lagi ya

    ReplyDelete
  14. nineynur,
    tq ya dtg sini n follow balik , hihih temban kan murtabak maggi ni baru sodap makan

    ReplyDelete
  15. Assalam..

    Nampak sedap tu..kreatif

    ReplyDelete
  16. Sesuai dipelajari oleh para suami waktu tinggal sendiri terutama time cuti sekolah nanti, anak isteri melepaskan rindu di kg, suami self service sediakan sarapan sendiri :)

    ReplyDelete
  17. Assalam kak sy tgh buat nie, minta halal resepi ye.. ����

    ReplyDelete