Menu iftar Ramadhan ke 17
BAHAN A:
10 ekor sotong
20 ekor udang
1 cawan isi ayam
1 peket cendawan
1 batang leek
* ikut pada citarasa sendiri untuk guna apa jenis sayur pun.
BAHAN B:
5 biji cili api- dititik
1 biji bawang merah
2 biji limau nipis- ambil jus saja
3 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang putih
4 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
1 liter air
Sos nampla/sos sotong secukup rasa
1 sudu kecil gula
*Semua bahan boleh ditambah ikut citarasa sendiri macam pedas , masam dan masin . Kalau nak lebih kuah tambah la air lagi.
CARA MEMASAK :
1) Bersihkan semua bahan A dan potong ikut cita rasa sendiri. Masukkan air dalam periuk bersama bahan B dan biar sampai kuah mendidih .
2) Masukkan semua ayam dulu dan kacau bila ayam dan masak baru la last sekali masukkan udang dan sotong , kacau sekejap sampai udang masak dan boleh la ditutup api.
No comments:
Post a Comment