Pages

Tuesday, 7 June 2011

Tomyam putih

Menu iftar Ramadhan ke 17
BAHAN A:

10 ekor sotong
20 ekor udang
1 cawan isi ayam
1 peket cendawan
1 batang leek

* ikut pada citarasa sendiri untuk guna apa jenis sayur pun.

BAHAN B:


5 biji cili api- dititik
1 biji bawang merah
2 biji limau nipis- ambil jus saja
3 inci lengkuas
1 inci halia
1 biji bawang putih
4 batang serai- dititik
6 helai daun limau purut
1 liter air
Sos nampla/sos sotong secukup rasa
1 sudu kecil gula

*Semua bahan boleh ditambah ikut citarasa sendiri macam pedas , masam dan masin . Kalau nak lebih kuah tambah la air lagi.

CARA MEMASAK :

1) Bersihkan semua bahan A dan potong ikut cita rasa sendiri. Masukkan air dalam periuk bersama bahan B dan biar sampai kuah mendidih .

2) Masukkan semua ayam dulu dan kacau bila ayam dan masak baru la last sekali masukkan udang dan sotong , kacau sekejap sampai udang masak dan boleh la ditutup api.

No comments:

Post a Comment