Pages

Thursday 23 June 2011

Kari sotong

Kari sotong ni pun menu kegemaran kami sekeluarga kiranya all time favorite juga la . Jom makan nasi dengan kari sotong..

BAHAN-BAHAN :
1 kilo sotong
3 cawan santan pekat- boleh ditambah
1 peket rempah kari udang - cap Adabi
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kayu manis - 1 batang je
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 tangkai daun kari
Garam dan air asam jawa secukup rasa
CARA MEMASAK :
1) Kupas bawang, halia dan mayang halus semua bawang serta halia ini , panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama kayu manis, daun kari , bunga lawang dan cengkih sehingga terbit bau wangi.

2) bancuhkan rempah kari dengan sedikit air di dalam mangkuk . Bila bawang sudah layu , masukkan rempah kari serta air asam jawa kemudian terus kacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak.

3) Kemudian masukkan semua santan dan kacau supaya semua bahan mesra dan biarkan kuah mendidih kemudian masukkan sotong dan terus kacau . Masukkan garam dan biarkan sotong masak baru la ditutup api dapur .

2 comments:

  1. Salam nanie

    Sedapnye sotong tu....terasa lapar

    ReplyDelete
  2. wlksalm kak Ucu Faridah,
    mmmm mmg sedap kak kari sotong ni cuba la masak mmg makan nasi bertambah la hihi ada pula sambal belacan ishhh sedap laa

    ReplyDelete