Pages

Tuesday, 7 June 2011

Kailan ikan masin

BAHAN-BAHAN :

2 ikat baby kailan-pucuk kalian yang berbunga
2 cm ikan masin tenggiri
2 biji bawang merah
2 ulas putih
2 biji cili api- dititik saja
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar nampla- sos ikan Thai
Sedikit minyak bijan


CARA MEMASAK :

- Bersihkan sayur kailan dan potong kecil-kecil , kupas semua bawang dan dimayang halus .Basuh ikan masin dan potong kecil-kecil.

- Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan masin dulu sampai agak garing kemudian baru dimasukkan semua bawang , goreng lagi sampai bawang layu . Masukkan terus sos tiram kacau dan masukkan nampla dan terus kacau , masukkan terus sayur , Kacau sayur jika agak kering masukkan sedikit air . Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.

Resepi ni tak perlu garam sebab dah masin dari ikan masin.

Ogos 30.08.10

No comments:

Post a Comment