Taugeh ni simple saja cara masaknya dan ditambah dengan kicap , sedap . Kalau masak taugeh saya tak suka masak lama-lama sebab saya tak mau terover masak nanti jadi lembik . Saya goreng sekejap lepas sayur taugeh ni layu sikit saya terus tutup api , baru la rasa taugeh ni masih crunchy dan manis sayurnya kekal...masak cara stir fry..
BAHAN-BAHAN :
200 gm taugeh
seikat kucai
seikat kucai
segenggam udang kertas kecil
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK :
- Bersihkan taugeh dan kupas semua bawang dan dimayang halus, bersihkan kucai dan di potong kecil anggaran 2 inci panjang . Udang dibersihkan dan dibuang kepala dgn ekor , dibasuh serta ditos , ketepikan dulu .
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar sampai layu kemudian masukkan udang dan kacau lagi serta biarkan udang masak . Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua taugeh dan kicap sekali . Kacau lagi dan jika kurang masin boleh la ditambah sedikit garam . Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.
* Boleh ditambah sedikit air jika kurang kuah
No comments:
Post a Comment