Pages

Monday, 6 June 2011

Tumis kicap taugeh , kucai & udang

Taugeh ni simple saja cara masaknya dan ditambah dengan kicap , sedap . Kalau masak taugeh saya tak suka masak lama-lama sebab saya tak mau terover masak nanti jadi lembik . Saya goreng sekejap lepas sayur taugeh ni layu sikit saya terus tutup api , baru la rasa taugeh ni masih crunchy dan manis sayurnya kekal...masak cara stir fry..

BAHAN-BAHAN :

200 gm taugeh
seikat kucai
segenggam udang kertas kecil
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
Garam secukup rasa
Air secukupnya

CARA MEMASAK :

- Bersihkan taugeh dan kupas semua bawang dan dimayang halus, bersihkan kucai dan di potong kecil anggaran 2 inci panjang . Udang dibersihkan dan dibuang kepala dgn ekor , dibasuh serta ditos , ketepikan dulu .

- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar sampai layu kemudian masukkan udang dan kacau lagi serta biarkan udang masak . Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua taugeh dan kicap sekali . Kacau lagi dan jika kurang masin boleh la ditambah sedikit garam . Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.

* Boleh ditambah sedikit air jika kurang kuah

No comments:

Post a Comment