Pages

Tuesday, 7 June 2011

Sup ayam

Sup ayam ni menu yang simple tapi sangat digemari oleh anak-anak saya . Selalunya anak-anak saya akan hancurkan ubi kentang ni kemudian digaul rata dengan nasi serta kicap sikit memang berselera la mereka makan .
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (sederhana besar)
8 biji kentang
1 pokok daun sup
Garam secukup rasa
Air mencukupi untuk kuah sup

BAHAN-BAHAN TUMIS :

4 biji bawang merah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm kayu manis ( 1 ketul )
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil lada hitam

CARA MEMASAK :

- Potong ayam kepada bahagian yang kecil-kecil . Semua bawang , halia di kupas kulit dan dimayang halus . Ketumbar serta lada hitam ditumbuh halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , daun sup diracih halus.

-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan yang ditumbuk , semua rempah serta semua bawang tadi . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk .Biarkan kuah hampir mendidih dan boleh la dimasuk semua ayam dan ubi kentang.

-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga ayam masak serta ubi kentang menjadi empuk .

Ogos 18.08.10

No comments:

Post a Comment