BAHAN-BAHAN :
1 tin sardin
1 biji bawang besar
1/2 sudu kecil asam jawa segera
1/2 sudu kecil gula
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
2 biji cili merah
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan
CARA-CARA MEMASAK :
2 biji cili merah
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan
CARA-CARA MEMASAK :
1. Panaskan sedikit minyak kemudian tumis bahan tumbuk sampai masak dan wangi .
2. Masukkan bawang besar yang telah dipotong nipis-nipis dan kacau sampai bawang menjadi layu. Kemudian masukkan semua sardin , gula dan asam jawa , terus kacau sampai mesra dan boleh la ditutup api. Kalaau tak cukup masin tambah la garam sikit.
* Selalunya saya gunakan cili kering yang telah dikisar halus tapi kali ni saya guna cili merah tapi rasanya lebih kurang sama saja tetap sedap...
No comments:
Post a Comment