Pages

Tuesday, 7 June 2011

Sambal sotong kembang

 Alhamdulillah..
BAHAN-BAHAN:
1 kilo sotong kembang
2 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis
Garam , gula dan air asam jawa secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

BAHAN DIKISAR HALUS:

15 biji cili kering
5 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan

CARA MEMASAK :

1) Sotong kembang ni dipotong dan direbus sekejap untuk buang air kapur . Sotong akan jadi kecut dan boleh la ditos sotong ni dan ketepikan dulu.

2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak .

3) Masukkan sotong , bawang besar dan terus kacau jika terlalu kering masukkan sedikit sahaja air . Kacau lagi sehingga semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api.

Saya guna minyak yang agak banyak masa tumis sambal cili ni supaya sambal ni cukup masak , jika kurang minyak sambal ni akan jadi kering . Nak bagi sambal sedap semua rasa mesti seimbang rasa pedas,manis dan masam

September 06.09.10

No comments:

Post a Comment