Menu sambal ikan ni memang kegemaran saya , ni pula gambar sambal ikan yang saya masak semalam untuk family gathering dekat rumah kakak saya .
Bahan-bahannya:-
1 kilo ikan kembong segar
Sedikit air asam jawa
1-2 biji bawang besar - dipotong membulat
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk mengoreng ikan dan menumis
Bahan-bahan dikisar :-
12 biji cili kering
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci belacan
Kalau nak pedas boleh ditambah lagi cili kering
Cara memasaknya:-
1.Bersihkan ikan kembong dan dilumur dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak dan sedikit garing .
2.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.Kemudian masukkan air asam jawa , bawang besar dan gula ,sekali sekala kacau semua bahan . Selalunya saya akan masukkan 2 sudu besar gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang rasa pedas dari cili kering .
3.Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan ikan serta garam dan kacau rata.Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur.
No comments:
Post a Comment