Pages

Tuesday, 7 June 2011

Sambal ikan

Menu sambal ikan ni memang kegemaran saya , ni pula gambar sambal ikan yang saya masak semalam untuk family gathering dekat rumah kakak saya .
Bahan-bahannya:-

1 kilo ikan kembong segar


Sedikit air asam jawa


1-2 biji bawang besar - dipotong membulat


Garam dan gula secukup rasa


Minyak masak untuk mengoreng ikan dan menumis

Bahan-bahan dikisar :-


12 biji cili kering


3 ulas bawang putih


4 ulas bawang merah


1 inci belacan

Kalau nak pedas boleh ditambah lagi cili kering


Cara memasaknya:-


1.Bersihkan ikan kembong dan dilumur dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak dan sedikit garing .

2.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.Kemudian masukkan air asam jawa , bawang besar dan gula ,sekali sekala kacau semua bahan . Selalunya saya akan masukkan 2 sudu besar gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang rasa pedas dari cili kering .


3.Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan ikan serta garam dan kacau rata.Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment