Alhamdulillah sedap..
BAHAN-BAHAN :
1 ikat pucuk ubi - diambil daun saja
Santan kelapa secukupnya
Santan kelapa secukupnya
2 - 3 cawan isi kerang
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
1 inci kunyit hidup
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan pucuk ubi dan diambil semua daun kemudian direbus sampai empuk . Tos dan ketepikan dulu .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan cili api .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan cili api .
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , isi kerang dan asam keping . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih .
4. Masukkan semua pucuk ubi dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Bila pucuk ubi dah masak boleh la ditutup api dapur.
Salam Nannie....
ReplyDeletewahh sedap Nannie masak ari nie. Che Mat pun buat masak lomak gak tapi campur ngan siput..terliur Nasya..gulp...(sambil telan air liur)
wlksalm , alhamdulillah masakan simple tapi sedap hehe
DeleteAs salam Nannie, masakan kampung juga yang sedap dan versatile
ReplyDeletewlksalm , ya mmg betul tu masakan kampung juga yg sedapkan
Delete