Pages

Monday, 4 June 2012

Sambal tumis udang kuah santan

Sedap sambal udang ni..


BAHAN-BAHAN :

1 kg udang saiz sederhana  - dibersihkan
Air asam jawa secukup rasa
santan secukupnya
Garam secukup rasa 
gula secukup rasa - saya guna dalam 3 sudu besar

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

15 biji cili kering - kalau nak pedas boleh ditambah lagi
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar belacan bakar

* Resepi yang saya bagi ni hanya la panduan , kalau ada sesiapa nak cuba anda boleh ubah suai atau nak tambah bahan-bahan lain ikut pada selera masing-masing .

CARA MEMASAK :

Bersihkan udang dan dibersih buang kepala dan ekor kemudian ketepikan dulu . Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan kisar sampai cili masak dan menjadi wangi kemudian boleh la dimasukkan air asam jawa dan biarkan sambal masak sehingga terbit minyak dan sambal menjadi harum 

Masukkan santan secukupnya dalam sambal tadi dan biar sampai mendidih kemudian boleh dimasukkan semua udang , garam dan gula secukup rasa . Kacau sambal udang ni bagi semua bahan mesra dan bila udang dan masak boleh la ditutup api dapur.

4 comments:

  1. Makan dgn nasi lemak sedaaaappp... makan dgn nasi putih curah sikit kicap manis itu style anak kakak..:)

    ReplyDelete
  2. sedapnya sana sini ada tayangan udang ni Nanie,tadi ke blog Sha udang gak betul tu kalau ada nasi lemak mmg best sangat mesti dua tiga kali tambah nasi ni..

    ReplyDelete
  3. myelerakan...nmpk sedap sgt dh tu...mkn dgn nasi putih panas2 pon sedap jugak ni...tu pilihan QH..hihi

    ReplyDelete
  4. Salam nanie..kalau sambal udang macam ni,x toleh kiri kanan la jawabnya...sedap..

    ReplyDelete