Pages

Saturday, 4 June 2011

TEMPE GORENG KICAP

Secukup rasa , alhamdulillah.


BAHAN-BAHAN :

2 peket tempe
50 grm ikan bilis
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap

CARA-CARA MEMASAK :


Bawang merah , putih dan bawamg besar di mayang nips-nipis.Cili merah pun dipotong nipis-nipis.Tempe dan ikan bilis digoreng.

Tumis bawang dan cili sampai naik wangi , kemudian masukkan bawang besar , sos tiram dan kacau semua bahan-bahan .




Masukkan tempe dan ikan bilis kemudian masukkan kicap dan terus mengacau sehingga semua bahan menjadi mesra dan sekejap saja dah masak tempe gorang kicap ini. Jika masih kurang masin boleh la ditambah kicap atau garam lagi.




Resepi yang mudah  dan cepat disediakan.
N3 23.3.09

No comments:

Post a Comment